Крајишник први хајдук Романије

Г. Ј.
Крајишник први хајдук Романије

СОКОЛАЦ - Александар Крајишник из Пала побједник је првог Романијској вишебоја, одржаног поводом обиљежавања дана манастира Светог Георгија, чиме му је припала титула хајдука Романије.

За ту титулу борило се осам младића који су се такмичили у пет дисциплина и то у гађању из ваздушне пушке, скоку удаљ и увис, бацању камена са рамена, као и у навлачењу клипа. Побједник истиче да је за тријумф било потребно много тренинга и труда.

- Бодовало се по Бергеровом систему. Подбацио сам у дисциплини гађање из пушке, али сам побиједио у скоку удаљ и увис и могу рећи да волим те дисциплине. Други сам био у бацању камена са рамена и у потезању клипа, што је било довољно да у укупном пласману будем први - каже Крајишник, који учествује на сличним манифестацијама широм региона.

Ове године, каже, још нигдје није изгубио, а са тих такмичења враћао се са вриједним наградама. Са Романије је однио кубуру, 500 КМ и литар ракије.

- На хајдучким играма у Црној бари добио сам официрску сабљу чија је вриједност око 1.000 евра и новчану награду од 500 евра, а прије тога у Косјерићу сам добио 300 евра - истиче он.

Начелник Сокоца Милован Бјелица нагласио је да је прије неколико година одржано слично такмичење, на којем су проглашавани романијски соко и соколица, док је ново надметање донијело и нову титулу за побједника.

- Сигуран сам да ћемо ову манифестацију дорађивати и проширивати, радићемо и јачу медијску кампању, тако да очекујемо да ће се већ сљедеће године пријавити више учесника са свих страна. Можемо рећи да је ово био пилот пројекат - навео је Бјелица.

Један од учесника овог вишебоја био је и соколачки атлетичар Марко Лубарда, који је оправдао улогу фаворита у дисциплини бацање камена са рамена. Хитац од 15,40 метара био је довољан за побједу у овој дисциплини, али не и за тријумф у укупном пласману. Он истиче да резултат ником од такмичара није био у првом плану, те да је циљ да се такве манифестације одржавају на простору сарајевско-романијске регије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана