Krajišnik prvi hajduk Romanije

G. J.
Krajišnik prvi hajduk Romanije

SOKOLAC - Aleksandar Krajišnik iz Pala pobjednik je prvog Romanijskoj višeboja, održanog povodom obilježavanja dana manastira Svetog Georgija, čime mu je pripala titula hajduka Romanije.

Za tu titulu borilo se osam mladića koji su se takmičili u pet disciplina i to u gađanju iz vazdušne puške, skoku udalj i uvis, bacanju kamena sa ramena, kao i u navlačenju klipa. Pobjednik ističe da je za trijumf bilo potrebno mnogo treninga i truda.

- Bodovalo se po Bergerovom sistemu. Podbacio sam u disciplini gađanje iz puške, ali sam pobijedio u skoku udalj i uvis i mogu reći da volim te discipline. Drugi sam bio u bacanju kamena sa ramena i u potezanju klipa, što je bilo dovoljno da u ukupnom plasmanu budem prvi - kaže Krajišnik, koji učestvuje na sličnim manifestacijama širom regiona.

Ove godine, kaže, još nigdje nije izgubio, a sa tih takmičenja vraćao se sa vrijednim nagradama. Sa Romanije je odnio kuburu, 500 KM i litar rakije.

- Na hajdučkim igrama u Crnoj bari dobio sam oficirsku sablju čija je vrijednost oko 1.000 evra i novčanu nagradu od 500 evra, a prije toga u Kosjeriću sam dobio 300 evra - ističe on.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica naglasio je da je prije nekoliko godina održano slično takmičenje, na kojem su proglašavani romanijski soko i sokolica, dok je novo nadmetanje donijelo i novu titulu za pobjednika.

- Siguran sam da ćemo ovu manifestaciju dorađivati i proširivati, radićemo i jaču medijsku kampanju, tako da očekujemo da će se već sljedeće godine prijaviti više učesnika sa svih strana. Možemo reći da je ovo bio pilot projekat - naveo je Bjelica.

Jedan od učesnika ovog višeboja bio je i sokolački atletičar Marko Lubarda, koji je opravdao ulogu favorita u disciplini bacanje kamena sa ramena. Hitac od 15,40 metara bio je dovoljan za pobjedu u ovoj disciplini, ali ne i za trijumf u ukupnom plasmanu. On ističe da rezultat nikom od takmičara nije bio u prvom planu, te da je cilj da se takve manifestacije održavaju na prostoru sarajevsko-romanijske regije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana