Компликоване процедуре коче наплату: Остају и без точкова, али не пишу тужбе

Данијела Бајић
Компликоване процедуре коче наплату: Остају и без точкова, али не пишу тужбе

БАЊАЛУКА - Рупе на путевима, шахтови и улегнућа ноћна су мора сваког возача у Српској, јер осим што проузрокују штету на аутомобилу и беспотребне трошкове, неријетко угрожавају безбједност у саобраћају и изазивају незгоде.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, од јануара до јуна ове године у 54 случаја узроци саобраћајних незгода су били оштећења на путу.

- Оштећења на путу лани су проузроковала 117 саобраћајних незгода, док је годину раније забиљежен 91 случај - истакли су у МУП-у РС.

Доказивање штете састоји се од неколико фаза и сложених процедура па се, кажу саобраћајни стручњаци, само ријетки упуштају у наведене процесе. Возачи не би требало да занемарују ову могућност како би заштитили себе и своје четвороточкаше, али и подстакли надлежне на обавезу обезбјеђивања сигурних путева.

Вршилац дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић каже да, уколико се утврди да је разлог незгоде оштећење на путу, возачи имају право да траже надокнаду.

- Вјештачио сам у незгоди коју је изазвао одрон на путу. То су мало спорији процеси, али у принципу иду у корист оних који су доживјели саобраћану несрећу. Ако се утврди да је оштећење на путу узрок саобраћајне несреће, висину надокнаде одређује суд - казао је Петровић.

Додао је да возачи на наплату штете знају да чекају и по годину.

- Да би возач затражио наплату штете која је настала због лошег пута, након што се догоди незгода, требало би да позове полицију која ће да направи записник на основу којег се упућује жалба предузећу задуженом за тај пут, а то се углавном рјешава посредством адвоката - казао је Петровић.

Стручњак за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић истакао је да се возачи масовно жале на ударне рупе, посебно у насељима гдје је готово немогуће возити од оштећења на коловозу.

- У Бањалуци нема насеља гдје се може рећи да је пут солидан. Возачи се највише жале на ударне рупе у Пријечанима, Мотикама, Куљанима, на Старчевици, али и у строгом центру града - казао је Јаћимовић и додао да је тек у мањим локалним заједницама спорна инфраструктура.

Највећи проблем јесте то што, нагласио је он, само неколицина возача, који усљед вожње лошим путевима оштете возило, зову полицију и траже одштету.

- Прописи у Српској су јасни и кажу да је предузеће које газдује путевима дужно да путну мрежу одржава тако да у сваком моменту пут буде сигуран и безбједан за све учеснике у саобраћају - казао је Јаћимовић и додао да  возачи редовно упадају у рупе и остају без точкова.

Не смије бити никаквих изговора када је ријеч о одржавању путева, каже Јаћимовић, наглашавајући да регистрација за просјечно возило средње класе кошта око 500 КМ.

- У оквиру тога, значајно је издвајање за путарине на шта иде и дио акциза од горива - рекао је Јаћимовић.

Адвокат

Адвокат Светозар Бајић казао је да је у претходном периоду више возача тражило одштету због оштећења возила усљед налијетања на ударну рупу или шахт него што то сад чини.

- У посљедње двије године није било захтјева због оштећења возила на путу. Не знам да ли возачи више неће с тим да се замарају или једноставно нису упућени у процедуру па се и не упуштају - казао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана