Ко не плаћа алиментацију за дјецу не може добити пасош

klix.ba
Ко не плаћа алиментацију за дјецу не може добити пасош

Сарајево - Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о путним исправама БиХ, којим се предвиђа да особе које нису измириле све доспјеле имовинско-правне обавезе из брачног односа или односа родитеља и дјеце, односно алиментацију, не могу извадити пасош БиХ као и да се таквим особама већ издати пасош може одузети, упућен је данас у парламентарну процедуру.

Упутио га је сам предлагач овог законског рјешења посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамир Арнаут.

Закон о путним исправама БиХ тренутно дозвољава одбијање захтјева за издавање путне исправе само ако постоји основана сумња да ће подносилац захтјева избјећи извршење доспјеле имовинско-правне обавезе из брачног односа или односа родитеља и дјеце, а и то искључиво “на захтјев надлежног суда”.

Предложеним допунама закона се значајно пооштрава третман особа које избјегавају обавезе према својој дјеци, јер издавање пасоша неће бити могуће ако све такве обавезе нису измирене, а у таквим ситуацијама ће и одузимање већ издатог пасоша бити обавезно, пише Кlix.ba.

Сви органи надлежни за питање алиментација ће према предложеним допунама бити обавезни да податаке о неизмирењу алиментације достављају органима надлежним за издавање путних исправа, а ти органи ће бити обавезни да воде посебне евиденције и елетронским путем их евидентирају у централну евиденцију путних исправа.

Надлежни ентитетски и кантонални органи у сваком случају требају појачати напоре с циљем свеобухватног провођења ових обавеза од стране родитеља, али овај закон значајно помаже те напоре, у складу са надлежностима на нивоу Босне и Херцеговине, те побољшава положај дјеце и самохраних родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана