Катанац пријети трећини кафића и ресторана

Јасна Драгојевић
Катанац пријети трећини кафића и ресторана

Бањалука - Нацрт новог закона о угоститељству унио је немир у ову браншу, а многи власници угоститељских објеката кажу да је љествица услова које морају испунити превисоко постављена, због чега би трећина ресторана и кафића могла да стави катанац на врата.

У Министарству трговине и туризма РС кажу да би нови правни оквири требало додатно да уреде и олакшају развој, како туризма тако и угоститељства.

То не оспоравају у Удружењу угоститеља РС, али истичу да су захтјеви које власници локала морају испунити, да би обављали дјелатност, престроги и да ће захтијевати велика улагања.

Тако би, према новом закону, угоститељски објекти требало да имају звучну изолацију, коју сада, како тврде, нема ниједан пословни простор у Бањалуци, а ситуација је слична и у другим градовима.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић је рекао да ће, ако закон буде усвојен у садашњем облику, више од 30 одсто локала морати да буде затворено, јер њихови власници неће моћи да испуне све услове.

- На примјер, наведено је да објекти морају имати систем за збрињавање отпада, али није објашњено какав је то систем, а то нису знали да ми појасне ни у Министарству трговине и туризма - каже Татић.

Он је нагласио да ће многим власницима бити једноставније да затворе кафиће или ресторане, него да плаћају казне, које се крећу од 2.500 до 10.000 КМ.

Законске одредбе којима се предвиђа да конобар не мора да има диплому из угоститељства, посебно је изазвао револт у образовним установама које школују ове кадрове.

- Уколико буде усвојен овај нацрт, поставља се питање зашто постоји стручна школа. Они који желе да раде као конобари претходно би требало да се образују за ово занимање, односно да се дошколују. Тако на примјер и наши ђаци који желе да раде у банци морају ванредно да заврше економску школу, па тек након тога могу да конкуришу за тај посао - изричит је професор у Угоститељско-трговинско-туристичкој школи у Бањалуци Предраг Тошић.

Директор приједорске Угоститељко-економске школе Валентина Совиљ каже да се плаши да ће доћи до пада квалитета у угоститељству.

- Свједоци смо да многи конобаришу без обзира на занимање, али дефинитивно се професионални конобар увијек истиче - каже она.

Угоститељи се надају да ће њихова мишљења, која су изнијели на јавним расправама, бити уважена, те да ће нацрт закона у угоститељству ипак бити измијењен.

ФБиХ

Измјене закона у угоститељској дјелатности спремају се и у ФБиХ, гдје је у току поступак преднацрта, а који предвиђа казне од 100 до 500 КМ уколико конобар или рецепционер услужује госте без положеног стручног испита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана