Јавни позив за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања вриједности 10,7 милиона КМ

Срна
Јавни позив за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања вриједности 10,7 милиона КМ

Пале - Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јавни позив за шест пројеката запошљавања и самозапошљавања за ову годину у вриједности 10.700.000 КМ.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић рекао је новинарима, након сједнице Управног одбора Завода, да ће у овој години за пројекте запошљавања бити обезбијеђено укупно 26 милиона КМ, те најавио да ће ускоро бити расписан још један позив за пројекат суфинансирања регресног плаћања доприноса за привреду.


"Завод је, осим ових 10,7 милиона КМ, заједно са Владом Републике Српске обезбиједио још шест милиона КМ за пројекте запошљавања. Очекујемо од Свјетске банке 10 милиона КМ за регресно враћање доприноса у привреди", навео је Вујичић.

Он је додао да ће средства Свјетске банке обухватити четворогодишњи период и планирано је да 40 милиона КМ буде усмјерено за запошљавање.

Вујичић је рекао да се у Републици Српској смањује број незапослених, што потврђује и податак да је за два мјесеца ове године на евиденцији Завода било 126.000 незапослених, а у истом периоду прошле године 136.000 лица, што је за 7,3 одсто мање.

Он истиче да ови подаци говоре да се привреда у Републици Српској опоравља, а све мјере које се реализују директно утичу на смањење броја незапослених.

Вујичић је напоменуо да је у прошлој години у оквиру тих мјера запослено 2.600 лица, а завршетком тог и још неких пројеката биће запослено 3.000 лица.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Бошко Томић рекао је да се посредством ових шест пројеката створила могућност за запошљавање 2.548 лица, а приоритет ће имати дјеца погинулих бораца и демобилисани борци.

"То су пројекти који су, у сарадњи са Владом Српске и ресорним министарством почели нешто раније, што ће створити могућност да са почетком грађевинских и других радова, средства буду оперативнија", навео је Томић и додао да ће јавни позив бити објављен у понедјељак, 20. марта.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Мира Васић рекла је да је планирано издвајање по 4.000 КМ за свако запослено лице код послодавца, а 5.000 КМ за самозапошљавање, док ће дјеца погинулих бораца добијати 8.000 КМ за самозапошљавање.

Васићева је нагласила да је овим пројектима планирано и више новца за социјално угрожене категорије, као што су жене у руралним подручјима, жене жртве породичног насиља или жртве ратног насиља.

Она је најавила да ће други јавни позив бити објављен за двадесетак дана и односиће се на регресно враћање доприноса гдје ће послодавац који у овој години прими једног или више радника за њих моћи да добије поврат доприноса.

Васићева је напоменула да су избјегнуте све могућности злоупотреба јер се врше провјере послодавца, да би се утврдило ко не може да аплицира, а радници морају бити запослени најмање годину дана.

Она је додала да је ове године планиран и пројекат доквалификације или преквалификације лица на евиденцијама Завода за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана