Извоз меса већи за 74 процента

Марина Чигоја
Извоз меса већи за 74 процента

Сарајево - Извоз меса и месних прерађевина скочио је за чак 74,1 одсто у првих пет мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период првенствено захваљујући одлуци власти Турске о бесцаринском увозу смрзнутог меса из БиХ.

Према подацима Агенције за статистику БиХ вриједност извезеног меса и месних прерађевина у првих пет мјесеци ове године износила је 41,9 милиона, док је у истом прошлогодишњем периоду износила 24,1 милион КМ. У Спољнотрговинској комори БиХ су истакли да је разлог овог скока повећање извоза говеђег меса, кобасица и сличних производа у Турску.

- Извоз у Турску је повећан  због одобрења бесцаринског извоза 15.000 тона меса и месних прерађевина из БиХ - казали су у Спољнотрговинској комори.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац казао је да је извоз скочио захваљујући уговореној испоруци говеђег меса за Турску.

- У ЕУ не можемо извозити, а ни у сусједне земље није повећаван извоз тако да је тај скок захваљујући искључиво пласману у Турску. Надамо се да ће нам се са одобрењем извоза млијека у ЕУ за тај производ отворити и тржиште Турске, јер сада имамо коридор према тој земљи - казао је Усорац и додао да месо у Турску транспортују авиопревозом.

Пољопривредници истичу да из РС нико директно не извози месо у Турску и углавном пласман иде путем фирми из ФБиХ. Пољопривредник из Градишке Богдан Сладојевић има клаоницу, али није добио дозволу комисије из Турске да извози на њихово тржиште. Рјешење је нашао тако што продаје живу стоку клаоницама у ФБиХ.

- Фабрика коју имам не ради, а моју јунад возе у Посушје, па затим то месо враћају на бањалучки аеродром како би ишло у Турску што је ван памети. Комисија је долазила код мене четири пута и сваки пут су налазили неке нове разлоге тако да мислим да и када бих отклонио и ово што су сада навели не бих добио дозволу - рекао је Сладојевић.

Повећан извоз меса и месних прерађевина дао је допринос укупном расту извоза у Турску у првих пет мјесеци ове године од 46 одсто. Такође, ово повећање је дало допринос укупном расту извоза хране и живих животиња БиХ који је у првих пет мјесеци износио 22,5 одсто.

Извоз и увоз

Према подацима Агенције за статистику укупан извоз БиХ у првих пет мјесеци 2015. године износио је 3,605 милијарди КМ и повећан је за 4,6 одсто у односу на исти период претходне године. Увоз је истовремено износио 6,299 милијарде КМ и забиљежио пад од 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана