ИТ стручњаке резервишу већ на факултету

Анита Јанковић-Речевић
ИТ стручњаке резервишу већ на факултету

Бањалука - Стручњаци из области информационих технологија (ИТ) и даље су међу најтраженијим кадровима на тржишту рада, а послодавци се готово отимају за раднике са овим дипломама.

Иако су студијски програми који школују кадрове за овај сектор, на факултетима у РС сваке године крцати студентима, потребе за овим радницима и даље су велике. Осим што имају готово сигуран посао по завршетку студија, младе у ову област вуку и плате које су међу највишим у РС.

На порталу "Посао.ба" број оглашених послова у ИТ сектору повећан је за готово четири пута у посљедњих шест  година, а највише понуда било је лани.

На том сајту је 2016. године објављено 1.676 позиција из наведене области, док је 2010. године за послове који се односе на ИТ сектор објављено 435 огласа.

- Континуиран тренд раста послова за ИТ стручњаке биљежимо од 2010. године а највећи годишњи раст забиљежен је 2011. и износио је преко 50 одсто. У првих седам мјесеци ове године већ смо имали 1.127 оглашених послова за ову област - рекли су са портала "Посао.ба". Истакли су да је потражња за информатичким стручњацима највећа у Сарајеву, Бањалуци, Тузли, Мостару и Зеници.

Директор агенције за посредовање при запошљавању "Спектар" Мирослав Вукајловић истиче да помама за радницима у ИТ индустрији влада уназад десет година и наглашава да статистички подаци агенција за оглашавање послова нису валидан показатељ потражње у ИТ сектору. Он оцјењује да је стварна потражња много већа, јер бизнис сектор у великој мјери до тражених информатичких експерата долази путем препорука.

- Људи у тој бранши имају своје платформе преко којих потражују раднике и ту је много већа јагма него путем посредника у запошљавању. ИТ компаније су такође активне и на електротехничким факултетима гдје "лове" студенте дајући им стипендије и резервишући тако кадар за себе - рекао је Вукајловић и додао да се подједнако траже радници без искуства, али и они на сениор позицијама.

Објаснио је да је до велике понуде радних мјеста у овој области дошло јер су поједине домаће фирме у ИТ индустрији израсле у озбиљне компаније међународног значаја које свакодневно повећавају промет услуга.

Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Бранко Блануша истиче да пораст броја послова у ИТ индустрији прати и већа заинтересованост младих за школовање на овом факултету.

- Заинтересованост је посебно изражена за студијски програм рачунарство и информатика, који је директно повезана за ИТ сектором и ту биљежимо највећи број уписаних студената. Само ове године би требали уписати 150 бруцоша на тај програм - рекао је Блануша.

Додао је да су осим сигурног запослења, висока примања која прате ИТ сектор један од разлога зашто се млади све више одлучују за ова занимања.

- Плате ИТ инжењера на стартним позицијама се крећу око 1.400 КМ, а у кратком времену та примања буду знатно већа - навео је он.

Интересовање студената за информатичке студијске програме велико је и на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

- Ове године у првом уписном року су попуњена скоро сва мјеста, а сарађујемо и са значајним бројем компанија и највећи број наших студената долази до посла одмах након завршетка школовања - каже декан овог факултета Зоран Љубоја.

У бањалучкој ИТ компанији "Ланако" истичу да стално имају отворен конкурс за пријем ИТ стручњака, а само у посљедњих пет година запослили су више од 100 радника са овим квалификацијама.

Електроинжењери

Бранко Блануша каже да тржишту рада у Српској недостаје знатан број електроинжењера.

- Када би број инжењера који завршавају факултет био дупло већи од садашњег сви би имали могућност да се запосле на домаћем тржишту. Само Истраживачко-развојном институту РТ-РК годишње треба око 50 инжењера, колико ми и одшколујемо, а о јавном и приватном сектору да ни не говоримо - рекао је Блануша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана