Грађани се враћају “смедеревцу”

Јана Кезић
Грађани се враћају “смедеревцу”

БАЊАЛУКА - Грађани Српске већ се спремају за предстојећу зиму, а тренд куповине пећи на пелет ове сезоне отишао је у прошлост због поскупљења и могуће несташице тог енергента, док су, како кажу у радњама, тренутно најтраженији “смедеревац” и радијатор на струју.

Да се све више грађана враћа гријању на дрва, потврђују за “Глас Српске” у бањалучкој продавници “Зеус”.

- Највише се одлучују за “смедеревац”, који је и најјефтинији шпорет на дрва и кошта 585 марака. Пећи на пелет апсолутно не траже. Ове године је таква ситуација да се људи са пелета пребацују на дрва, јер се те пећи углавном могу опет вратити на дрва - рекли су у “Зеусу”.

Додали су да су цијене поједине робе отишле горе и до 100 одсто.

- Осјети се да влада лоша економска ситуација, због чега купци све више траже плаћање у ратама - казали су у овој радњи.

Додају да се климе, које се користе и за гријање, продају нешто слабије.

- Разлика је зиму провести у Бањалуци и Мостару, јер се тамо може гријати на климу, а овдје ипак не. Када клима ради на великом минусу, она се закује од леда, због тога се оне користе за догријавање - поручили су из “Зеуса”.

У продавници “Triomax” из Бијељине кажу да је највећа потражња за пећима на дрва, конвекторима и уљаним радијаторима.

- Људи се припремају за зиму, али то још није у пуном јеку. Цијене су веће него прошле године, јер су поскупјели и транспорт и материјал - казали су у овој радњи, додајући да су људи одустали од скупих пећи на пелет, како због цијене, тако и због страха од несташице овог енергента.

Да се са пелетом мука мучи, потврђују и у бањалучком “Центруму”, гдје кажу да им се испоручује на кашичицу. 

- Тренутно се највише траже гријалице, али то је и нормално за ово доба године. С обзиром на то да су енергенти и чврста горива поскупјели, те због несташица пелета, очекује се добра продаја свих врста гријних елемената на струју - казали су у “Центруму” и додали да се грађани неријетко одлучују и за куповину пећи на дрва.

И у ФИ­С-у кажу да се грађани све више преоријентишу на гријање на струју.

- Највећа је потражња конвектора, који су слични норвешким радијаторима, односно раде на истом принципу - рекли су трговци у бањалучкој пословници овог трговачког ланца. Наводе да цијена дигиталног радијатора од два киловата износи 219 КМ, док је за радијатор на мануелно подешавање од једног киловата потребно издвојити 139 КМ.

- Цијене су од прошле године скочиле за око 30 марака. Грађани се одлучују и за пећи на дрва, а када дођу да купе, коментаришу да су дрва сигурнија - казали су у овој радњи.

Разумљив потез

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић рекао је за “Глас Српске” да су цијене пелета безобразно високе.

- Нема никаквог оправдања за то. Када прерачунате колико је потребно дрвета за производњу пелета, видјећете да су цијене нереалне и да тона достиже и до 800 марака. Због свега тога не чуди што грађани одустају од гријања на пелет. Јефтиније је купити шпорет “смедеревац” и који метар дрва - казао је Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана