Грађани годинама чекају да им полиција и судови врате одузете предмете

klix.ba
Грађани годинама чекају да им полиција и судови врате одузете предмете

Сарајево - Након окончања неког кривичног поступка, предмети који су одузети од осумњичених, приведених или особа против којих се водио поступак, тешко долазе назад у њихове руке, иако више нису потребни полицији и судовима. Велики број грађана жали се на ове дуготрајне процесе због којих годинама чекају на поврат предмета.

Неки предмети одузети су у оквиру полицијског увиђаја, онда се они депонују код полиције. Уколико су предмети од ухапшених, приведених или особа против којих се води поступак одузети по наредби суда, онда се депонују у суду.


Сви кантонални МУП-ови имају своја складишта и магацине у којима чувају одузету робу и предмете. Сазнајемо како се велики број тих ствари на крају најчешће уништава.

"Када се открију нека кривична дјела, позову се власници који су, напримјер, тражили неки отуђени телевизор. Уколико га они опишу тако да се поклапа с оним из нашег магацина, онда им га враћамо. Када се заврши одређени судски поступак и када се установи да неки предмет више није потребан, онда се он након одређеног времена уништава и баца", појаснио нам је Изет Шарић, портпарол МУП-а Тузланског кантона.

Према Закону о кривичном поступку БиХ, особи од које је привремено одузет предмет мора бити уручена потврда. Након одузимања предмета, суд може задржати предмете под својим надзором до коначне одлуке. Особе које одбију предати предмете суду или полицији могу бити кажњене и до 50.000 КМ или затвором.

Предмети који су у току кривичног поступка привремено одузети морају бити враћени власнику када у току поступка постане очигледно да њихово задржавање није потребно те да не постоје разлози за њихово одузимање.

Судбина неког предмета зависи од случаја до случаја. Мобители и други слични технолошки предмети углавном буду враћени власницима, док неки други предмети као што су оружје или наркотици заврше у складиштима, а потом неријетко на отпаду.

Врати, уништи или продај


Портпарол Кантоналног суда Сарајево Амила Турковић казала нам је да суд одлучује да ли ће неки предмет бити уништен или враћен власнику, односно осумњиченој, ухапшеној или особи која је била приведена ради испитивања.

"Све те предмете одузима полиција и они бивају заплијењени како би се касније могли користити као доказни материјал. По окончању поступка ти предмети се могу вратити власницима, уништити или продати. Оружје или наркотици се уништавају, као и предмети који немају неку вриједност и власника. Предмети који имају вриједност продају се и новац остаје у буџету", рекла нам је Турковић.

Највећи проблем су дуготрајни судски процеси.

"Све зависи од сложености неког кривичног поступка. Углавном све то траје по годину и више", додала је Турковић.

Због тога особе за које се, након испитивања, брзо установи да нису повезане с неким кривичним дјелом, не могу одмах добити назад своје предмете. Неки предмети, чекајући да дођу у руке власника, изгубе на вриједности и постану ништавни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана