Епидемија подигла цијене воћа и поврћа

Анита Јанковић Речевић
Епидемија подигла цијене воћа и поврћа

БАЊАЛУКА - Вриједност откупа и продаје пољопривредних и шумарских производа у прва три мјесеца ове године износила је 101,25 милиона КМ што је за 20,4 одсто више него лани, а произвођачи кажу да су на раст утицале више цијене.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност откупа производа пољопривреде, шумарства и рибарства у првом тромјесечју ове године повећана је за 33,3 одсто у односу на исти период лани, док је вриједност продаје скочила за 15,9 одсто.

Највећи удио у вриједности откупа и продаје имали су сточарски производи и то 48,67 милиона КМ, што је раст од 19 одсто у односу на први квартал  прошле године, а одмах иза њих су производи шумарства чија је вриједност скочила 23 одсто. Највећи скок од 68 одсто забиљежен је код ратарских и повртарских производа, чија је вриједност откупа и продаје износила 7,07 милиона КМ.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да је у првим мјесецима године потражња била повећана због епидемије вируса корона јер су грађани куповали храну и лагеровали. 

- Удио поврћа у томе није био велики јер промет наших производа количински није растао, али јесу цијене што се одразило на већу вриједност. У складиштима имамо још мало кромпира, лука и купуса од лани. Сада стиже ново поврће, које смо због кризе засадили 30 одсто више него лани, али већ нас сустижу проблеми. Из Албаније несметано стижу камиони са парадајзом, паприком, тиквицама, зеленом салатом а дио тих производа имамо и ми у понуди - прича Мастало. Он је позвао потрошаче да купују домаће како локални произвођачи не би били приморани да заоравају њиве са купусом, салатом  и другим поврћем.

- Домаћи производи ем што су квалитетнији, знатно су и јефтинији - наводи Мастало и додаје да ће повртати у наредном периоду поново од надлежних затражити заштиту домаће производње.  

Према подацима Завода за статистику пад је евидентан једино код откупљеног и продатог воћа и виноградарских производа чија је вриједност износила 8,38 милиона КМ, што је за око пет одсто мање у односу на први квартал 2019. године. Први воћар Српске Драгоја Дојчиновић каже да је разлог  пада мања производња током прошле године.

- Све што се продавало у прва три мјесеца ове године је из прошлогодишње бербе која је била 50 одсто мања него у нормалним, родним годинама, па је  пад продаје очекиван јер нисмо имали много воћа - прича Дојчиновић.

Додаје да су складишта и хладњаче са домаћим воћем махом празне, а и оне количине које имају на лагерима биће распродате до краја мјесеца.

- Осим лоше производне године, на већу продају је утицала и ситуација са вирусом корона јер није било увоза воћа у оним количинама као иначе. Због мањка воћа на тржишту знатно су скочиле цијене па килограм јабука кошта и до три марке што никада није било. Поново се показало да је домаћа производња од изузетног значаја и потрошачи о томе треба да имају развијену свијест при куповини - наводи Дојчиновић.

Он каже да потрошачи на високе цијене воћа могу рачунати и наредне године јер је прољећни мраз преполовио производњу у воћњацима широм Српске.

- Шљиве у Поткозарју неће бити уопште, а некакав род се може очекивати на Мајевици. Неће бити ни домаће брескве ни трешње, а и род крушке је више него преполовљен. Поједине сорте јабука су добро опстале, а неке су готово десетковане - жали се Дојчиновић.

Газдинства

Према подацима Завода за статистику, вриједност откупљених и продатих производа из властите производње пословних субјеката достигла је 72,27 милиона марака или 71,4 одсто. Вриједност робе са породичних газдинстава износила је 28,9 милиона или 28,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана