Epidemija podigla cijene voća i povrća

Anita Janković Rečević
Epidemija podigla cijene voća i povrća

BANjALUKA - Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih i šumarskih proizvoda u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 101,25 miliona KM što je za 20,4 odsto više nego lani, a proizvođači kažu da su na rast uticale više cijene.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju ove godine povećana je za 33,3 odsto u odnosu na isti period lani, dok je vrijednost prodaje skočila za 15,9 odsto.

Najveći udio u vrijednosti otkupa i prodaje imali su stočarski proizvodi i to 48,67 miliona KM, što je rast od 19 odsto u odnosu na prvi kvartal  prošle godine, a odmah iza njih su proizvodi šumarstva čija je vrijednost skočila 23 odsto. Najveći skok od 68 odsto zabilježen je kod ratarskih i povrtarskih proizvoda, čija je vrijednost otkupa i prodaje iznosila 7,07 miliona KM.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da je u prvim mjesecima godine potražnja bila povećana zbog epidemije virusa korona jer su građani kupovali hranu i lagerovali. 

- Udio povrća u tome nije bio veliki jer promet naših proizvoda količinski nije rastao, ali jesu cijene što se odrazilo na veću vrijednost. U skladištima imamo još malo krompira, luka i kupusa od lani. Sada stiže novo povrće, koje smo zbog krize zasadili 30 odsto više nego lani, ali već nas sustižu problemi. Iz Albanije nesmetano stižu kamioni sa paradajzom, paprikom, tikvicama, zelenom salatom a dio tih proizvoda imamo i mi u ponudi - priča Mastalo. On je pozvao potrošače da kupuju domaće kako lokalni proizvođači ne bi bili primorani da zaoravaju njive sa kupusom, salatom  i drugim povrćem.

- Domaći proizvodi em što su kvalitetniji, znatno su i jeftiniji - navodi Mastalo i dodaje da će povrtati u narednom periodu ponovo od nadležnih zatražiti zaštitu domaće proizvodnje.  

Prema podacima Zavoda za statistiku pad je evidentan jedino kod otkupljenog i prodatog voća i vinogradarskih proizvoda čija je vrijednost iznosila 8,38 miliona KM, što je za oko pet odsto manje u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović kaže da je razlog  pada manja proizvodnja tokom prošle godine.

- Sve što se prodavalo u prva tri mjeseca ove godine je iz prošlogodišnje berbe koja je bila 50 odsto manja nego u normalnim, rodnim godinama, pa je  pad prodaje očekivan jer nismo imali mnogo voća - priča Dojčinović.

Dodaje da su skladišta i hladnjače sa domaćim voćem mahom prazne, a i one količine koje imaju na lagerima biće rasprodate do kraja mjeseca.

- Osim loše proizvodne godine, na veću prodaju je uticala i situacija sa virusom korona jer nije bilo uvoza voća u onim količinama kao inače. Zbog manjka voća na tržištu znatno su skočile cijene pa kilogram jabuka košta i do tri marke što nikada nije bilo. Ponovo se pokazalo da je domaća proizvodnja od izuzetnog značaja i potrošači o tome treba da imaju razvijenu svijest pri kupovini - navodi Dojčinović.

On kaže da potrošači na visoke cijene voća mogu računati i naredne godine jer je proljećni mraz prepolovio proizvodnju u voćnjacima širom Srpske.

- Šljive u Potkozarju neće biti uopšte, a nekakav rod se može očekivati na Majevici. Neće biti ni domaće breskve ni trešnje, a i rod kruške je više nego prepolovljen. Pojedine sorte jabuka su dobro opstale, a neke su gotovo desetkovane - žali se Dojčinović.

Gazdinstva

Prema podacima Zavoda za statistiku, vrijednost otkupljenih i prodatih proizvoda iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dostigla je 72,27 miliona maraka ili 71,4 odsto. Vrijednost robe sa porodičnih gazdinstava iznosila je 28,9 miliona ili 28,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana