Дијаспора избјегава плаћање намета

Анита Јанковић Речевић
Дијаспора избјегава плаћање намета

БАЊАЛУКА - Дуг за неплаћене рачуне за порез на непокретности становника Српске достигао је 39,4 милиона КМ, а према ријечима стручњака међу неплатишама махом су власници некретнина са сталном адресом у дијаспори, као и социјално угрожени грађани којима је приоритет егзистенција, а не плаћање намета.

У Пореској управи РС истичу да је поменути дуг настао од 2012. године, односно од почетка примјене Закона о порезу на непокретности, до 31. децембра прошле године те да још увијек немају податке за ову годину.

- За све доспјеле обавезе за порез на непокретности покренули смо поступке принудне наплате. Ријеч је о десетинама хиљада поступака за све претходне године. Само у првих шест мјесеци ове године покренули смо 7.592 поступка принудне наплате, док је лани та цифра износила 17.355 поступака - рекли су у Пореској управи РС и додали да је Управа дужна да у поступку принудне наплате примијени мјере и средства која су примјерена у односу на висину пореског дуга, водећи при томе рачуна о економичности и ефикасности наплате пореске обавезе.

У Пореској управи даље наводе да наплата прихода по основу пореза на непокретности у РС посљедњих година ипак има задовољавајући тренд раста.

- У првих шест мјесеци ове године по основу пореза на непокретности наплаћено је 13,6 милиона КМ, што је за осам одсто више него у истом периоду лани. Порез на непокретност плаћа се у два дијела и то први, најкасније до 30. јуна, а други до 30. септембра - подсјетили су у управи.

У Градској управи Бањалука кажу да доспјела потраживања по основу овог пореза на територији града износе 8,5 милиона КМ.

- Наплату спорних потраживања у име локалних управа спроводи Пореска управа РС, а лани је у Бањалуци наплаћено 6,2 милиона КМ, што је 97 одсто у односу на план. Међутим, тај износ је за 20 одсто мањи у односу на наплату у 2020. години, што је донекле и очекивано с обзиром на одлуку Скупштине града о утврђивању стопе пореза на непокретности за 2021. годину, према којој је она двоструко смањена у односу на ранији период - рекли су у Градској управи Бањалука.

Они наводе како је уочено да бројни грађани и правна лица не пријављују непокретности или их пријављују са нетачним подацима.

- То све за посљедицу има да је обрачунати и наплаћени порез на непокретности мањи него што би требало да буде. Како би дошло до повећања наплате сваке године спроводимо медијску кампању и низ пројеката са надлежним установама - кажу у Градској управи Бањалука.

У Градској управи Приједор кажу да је у току ове године, тачније до 25. јуна, по основу пореза на непокретности наплаћено 942.147 КМ, што је у поређењу с прошлом годином више за 13 одсто.  

- С обзиром на повећану наплативост нема разлога да будемо незадовољни, а позитивне ефекте спроведених активности тек очекујемо - рекли су у Градској управи Приједор и додали да дуговања по основу поменутог пореза износе 1,78 милиона КМ. Наводе да је проблем непријављивања некретнина актуелан и код њих, те да је тешко процијенити вриједност непријављене имовине.

Економиста Зоран Павловић каже да грађани не плаћају порез из низа разлога, те да је неопходно спроводити снажнију кампању о важности плаћања пореза на непокретности који је значајан приход локалних заједница у Српској.

- Грађани из дијаспоре у Српској имају много некретнина, а с обзиром да ти људи махом долазе само љети врло често занемаре плаћање пореза. Имамо и грађане код којих је износ тог намета мали, готово безначајан због чега не воде рачуна о плаћању, а ту су и они који немају новца па сваку марку чувају за нешто важније - рекао је Павловић.

Прописи

У Пореској управи РС истичу да према Закону о порезу на непокретности обавеза плаћања тог намета настаје оног дана када порески обвезник стекне непокретност или почне користити исту.

- Законом је дефинисано да је обвезник пореза на непокретности власник непокретности, а уколико се власник не може одредити или пронаћи, порески обвезник је лице које по било којем основу користи непокретност. У случају сувласништва сваки сувласник је и порески обвезник, сразмјерно власничком удјелу - појаснили су у Пореској управи.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана