Дефицит Фонда ПИО 30,2 милиона марака

Ведрана Кулага
Дефицит Фонда ПИО 30,2 милиона марака

Бањалука - Фонд за пензијско-инвалидско осигурање (ПИО) РС на крају прошле године имао је буџетски дефицит од 30,2 милиона марака, што је, уз случајеве погрешног књижења, био главни разлог да им Главна служба за ревизију јавног сектора да мишљење са резервом.

Ревизори су утврдили да менаџмент Фонда ПИО није на прави начин обрачунао све приходе и расходе, што је резултовало значајним разликама у износима до којих се дошло ревизијом. Фонд ПИО је, наиме, исказао буџетски дефицит текућег периода од 34,1 милион КМ, а ревизијом је утврђено да је тај износ мањи за 3,1 милион.

- До тога је дошло јер су буџетски приходи исказани у мањем износу за 3,3 милиона, а буџетски расходи за 213.647 марака - наведено је у ревизорском извјештају.

Приходи Фонда ПИО су лани, према њиховој рачуници, били 936,6 милиона, а расходи 969,9 милиона КМ. Међутим, према подацима до којих су дошли ревизори Фонд је имао веће и приходе и расходе.

- Приходи износе 939,9 милиона, а расходи 970,1 милион марака. Тиме су расходи за три одсто виши од остварених прихода, што није у складу са Законом о буџетском систему РС - наведено је у извјештају у којем је истакнуто да је негативни финансијски резултат Фонда ПИО за прошлу годину износио 60,2 милиона марака.

Ревизија је упозорила менаџмент Фонда ПИО да до краја фебруара ове године нису измирили краткорочне обавезе у износу од 40,3 милиона КМ, уз напомену да су на крају прошле године укупне обавезе износиле 215,9 милиона марака, што је за 22 одсто више у односу на годину раније.

Директор Фонда ПИО Младен Милић изјавио је у петак да је до пропуста у књижењу дошло јер нису на вријеме добили ново упутство по којем треба да поступају. Оцијенио је да је веома важно да је утврђено да није било повреде закона и то што су за усклађеност пословања добили позитивно мишљење.

- За финансијски извјештај је тешко добити такво мишљење када имате дефицит, на који у Фонду не можемо да утичемо - рекао је Милић.

Он је Фонд ПИО сликовито упоредио са проточним бојлером.

- Онолико средстава које добијемо морамо да распоредимо на све кориснике права и трошкове рада, а у овој ситуацији нам је потребно више од онога што пристиже - рекао је Милић и подсјетио да су лани само пензије повећане за 3,6 одсто.

Фонд ПИО је на крају 2014. године имао 616 запослених, што је за 24 више у односу на крај децембра 2013, а за њихова лична примања потрошено је 12,8 милиона КМ. Став ревизора је да се на поједина радна мјеста и даље распоређују особе које не испуњавају услове који подразумијевају положен стручни испит, радно искуство и сертификате. Ревизори су утврдили неправилности и приликом исплате накнаде за превоз, на коју право имају радници чије је мјесто становања удаљено од радног мјеста више од три километра. Та се накнада исплаћује по основу захтјева, пријаве боравишта и доказа о цијени карте.

- Удаљеност од три километра подразумијева удаљеност најближег аутобуског стајалишта мјесту рада до најближег стајалишта адреси становања, али није дефинисано ко утврђује ни чиме се доказује та удаљеност - навели су ревизори.

Милић је рекао да ће менаџмент наставити да унапређује рад и стање у Фонду на основу препорука ревизора.

Препоруке

Фонд ПИО је и за пословање у 2013. години добио мишљење са резервом, а ревизија је у посљедњем извјештају констатовала да је менаџмент од шест препорука датих у 2013. у потпуности реализовао двије, а дјелимично четири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана