Да ли би у случају нуклеарне катастрофе у Запорожју радиоактивни облак стигао до БиХ

ГС
Foto: Принтскрин

Пријетња нуклеарне катастрофе мјесецима је виси над руским ратом у Украјини, а ти су страхови обновљени прошле седмице након што се појачало гранатирање око големе нуклеарне електране Запорожје, највеће у Европи, која је под контролом Русије од марта.

Напади на комплекс изазвали су забринутост због спектра нуклеарне катастрофе, што је навело УН-ову надзорну организацију и свјетске челнике да захтијевају да се мисији допусти посјет мјесту и процјена штете.

Дакле, колико је стваран ризик?

Нуклеарни стручњаци желе отклонити нека од алармантнијих упозорења, објашњавајући да је главна пријетња најближа самој електрани и да не оправдава упозорења широм Европе. Стручњаци су посебно опрезни с било каквим поређењем с чернобилском катастрофом, чије је понављање мало вјероватно.

Према мишљењу геополитичког аналитичара Самуела Раманија радиоактивни проблем би највише погодио Украјинце који живе у близини, међутим, радиоктивни облак проширио би се, према његовом мишљењу, западно од Украјине.

На видеомапи коју је подијелио на друштвеној мрежи Твитер у којој предвиђа сценарио нуклеарне катастрофе види се кретање нуклеарног облака. Према тим информацијама, он би стигао до Србије, међутим, према тим показатељима, не би доспио до БиХ, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана