Da li bi u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporožju radioaktivni oblak stigao do BiH

GS
Foto: Printskrin

Prijetnja nuklearne katastrofe mjesecima je visi nad ruskim ratom u Ukrajini, a ti su strahovi obnovljeni prošle sedmice nakon što se pojačalo granatiranje oko goleme nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, koja je pod kontrolom Rusije od marta.

Napadi na kompleks izazvali su zabrinutost zbog spektra nuklearne katastrofe, što je navelo UN-ovu nadzornu organizaciju i svjetske čelnike da zahtijevaju da se misiji dopusti posjet mjestu i procjena štete.

Dakle, koliko je stvaran rizik?

Nuklearni stručnjaci žele otkloniti neka od alarmantnijih upozorenja, objašnjavajući da je glavna prijetnja najbliža samoj elektrani i da ne opravdava upozorenja širom Evrope. Stručnjaci su posebno oprezni s bilo kakvim poređenjem s černobilskom katastrofom, čije je ponavljanje malo vjerovatno.

Prema mišljenju geopolitičkog analitičara Samuela Ramanija radioaktivni problem bi najviše pogodio Ukrajince koji žive u blizini, međutim, radioktivni oblak proširio bi se, prema njegovom mišljenju, zapadno od Ukrajine.

Na videomapi koju je podijelio na društvenoj mreži Tviter u kojoj predviđa scenario nuklearne katastrofe vidi se kretanje nuklearnog oblaka. Prema tim informacijama, on bi stigao do Srbije, međutim, prema tim pokazateljima, ne bi dospio do BiH, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana