Чланови Скупштине АМУС-а поднијели кривичну пријаву против руководства Асоцијације

Милијана Латиновић
Чланови Скупштине АМУС-а поднијели кривичну пријаву против руководства Асоцијације

БАЊАЛУКА - Чланови Скупштине Асоцијације композитора-музичких стваралаца (АМУС) који су поднијели кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против руководства Асоцијације, тврде да ће, уколико та правосудна институција ускоро не предузме хитне мјере, аутори претрпити ненадокнадиву штету, јер АМУС-у пријети одузимање лиценце.

Чланови Скупштине АМУС-а Зоран Ђурић, Мехмед Барјактаревић и Веселко Бобан данас су у Бањалуци истакли да Асоцијација годишње "убере" између четири и пет милиона марака, те да је за осам година око 30 милиона КМ међу собом подијелило само "такозваних топ 50 чланова". 

- Само у 2019. години, гледајући приходе и расходе "изгубило" се више од 200.000 марака. За тај новац могли смо купити вакцине за Дервенту или Коњиц. То су наше паре и радије ћемо их дати за вакцине него њима за буреке и ћевапе. Нисмо ми никакви лезилебовићи, желимо своје, да дамо држави што јој припада, а кроз то и народу - нагласио је професор музике, аутор и диригент Мехмед Барјактаревић. 

Упозоравајући на дешавања посљедње три године, рекао је да се иде до те мјере да је један угледни аутор од АМУС-а добио гаранцију у банци да ће му они бити жирант да купи ауто.

- Гарантују нашим парама, а онда измишљају фондове, комисије и савјетнике. Примјера ради, један савјетник у Аустралији добио је 60.000 марака да их нешто савјетује. Доста је било. Када би сви који су по закону дужни плаћали ауторска права за музику коју пуштају годишње би се скупило 20 милиона марака. Управа је то требала да уради за све ове године, за то смо их изабрали. Мрднули нису од оних пет милиона јер им је много битније како то да растале међу собом. То је математика којом ми нисмо задовољни, а толики новац отишао је на незаконит начин - тврди Барјактаревић истичући да то што је неко познат пјевач у БиХ не значи да је и поштен, додајући да ни на кога не алудира. 

Барјактаревић је нагласио да су аутори неких од највећих хитова отишли на онај свијет са свега двадесетак марака од АМУС-а док поједини пјевачи добијају више стотина хиљада марака полугодишње. 

Ђурић је рекао да је проблем и то што се обрачуни за исплате у АМУС-у и даље раде преко плеј листи, а руководство на основу свега неколико емитера у БиХ распоређује новац.

- Таква расподјела доводи до тога да се некима исплаћују енормни износи, а други не добијају ништа. Одобравали смо средства за дигитализацију али од тога нема ништа јер овом руководству одговара овако како је сада - упозорио је Ђурић, подсјетивши да већ три и по године нису имали валидну сједницу Скупштину. 

Додао је да је руководство одбило и независну ревизију.

- У посљедњих годину нестало је са списка близу 300 аутора. Међу њима било је оних које је неко из овог руководства АМУС-а примао а нису имали ниједну једину пјесму. С правом сумњамо да се преко рачуна тих аутора плаћани износи и опран новац чланова АМУС-а - објаснио је Ђурић. 

На питање да ли АМУС уопште има легититимитет, чланови Скупштине сагласни су да овакав какав је нема.

Адвокат који заступа поменуте чланове Скупштине Далибор Мрша појаснио је да је кривична пријава Тужилаштву БиХ поднесена против генералне директорице Стручне службе АМУС-а Лејле Трнчић, предсједника Скупштине Едина Дервишхалидовића познатијег као Дино Мерлин, предсједника Управног одбора Давора Сучића, познатијег као Сејо Сексон, те чланова УО који је регистрован, као и онога који се тако представља, али и чланова радног тијела за ревизију чланства.

- Постоји основана сумња да су у дјеловању осумњичених остварена сва битна обиљежја кривичног дјела проневјера у служби, из члана 221. Кривичног закона БиХ - рекао је Мрша, додавши да је пријава поднесена 1. априла ове године. Полазна основа за подношење кривичне пријаве, појаснио је Мрша, јесте резултат надзора који је над АМУС-ом извршио Институт за интелектуално власништво БиХ крајем прошле године, када су уочене бројне неправилности. 

- Циљ је да се дјеловање АМУС-а стави у законске оквире и ништа више од тога. Ове људе овдје највише боли утрошак новца који и њима припада - додао је Мрша.

Сједница

Зоран Ђурић је рекао да је руководство АМУС-а за 24. јун заказало сједницу Скупштине упозоривши да су све тачке већ поништене од стране надлежних институција. 

Тврди да ће, ако све прође тако како је руководство замислило, услиједити одузимање лиценце АМУС-у. Подсјетио је да је на снази привремена мјера којом је АМУС-у одузета дозвола на 12 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана