Цијела плата мало за топлију одјећу

Данијела Стоканић
Цијела плата мало за топлију одјећу

Бањалука - Са доласком хладнијих дана многи становници РС кренули су у потрагу за топлијом одјећом и обућом, а да би четворочлана породица обновила гардеробу за предстојећу зиму, мало је једна просјечна плата.

У бутике су стигле нове колекције, а грађани су већ кренули у потрагу за што приступачнијим цијенама. Цијене зимске обуће и одјеће крећу се од 50 до 500 КМ, а као олакшавајућу околност многи трговци нуде куповину на рате. Према њиховим ријечима, становници највише траже чизме, јакне, капуте и џемпере.

Продавац у једном од бањалучких бутика Милана Јоксимовић истиче да је задовољна продајом зимске робе.

- Прилично добро се продају женске текстилне јакне средње дужине, а њихова цијена је око 150 марака. Међутим, нешто су мање тражене дуге јакне, које коштају више од 250 КМ - рекла је Јоксимовићева и додала да је најскупља јакна у овом бутику 300, а најјефтинија 80 КМ.

И већина продавца обуће у Бањалуци, гдје често пазаре и становници околних општина, задовољно трља руке.

- Откако нам је стигла колекција јесен-зима готово да немамо времена да доручкујемо. Довољно је видјети ред на каси, гдје купци да плате робу чекају и по десет минута - рекла је продавац Ведрана Јанковић и додала да се цијена чизама и глежњарица креће од 50 до 200 КМ. Истакла је да се купци најчешће држе златне средине.

У једном бутику спортске опреме, који има радње широм РС, такође кажу да је повећана потражња за зимском одјећом и обућом.

- Цијене и понуда обуће и одјеће, углавном спортске, у свим дијеловима Српске су готово исте. Муштерије најчешће бирају зимске јакне и чизме, по најповољнијим цијенама, односно око 100 КМ по артиклу, било да су за дјецу или одрасле - рекао је продавац Дејан Игњатовић.

Владо Свјетлановић из Кнежева каже да неће обнављати комплетну зимску гардеробу, али, кад су дјеца у питању, наћи ће начин да то учини.

- Имам два школарца и за њих ћемо издвојити новац за бар дио гардеробе. Ја иначе пазим на одјећу и обућу, па не морам сваке године да купујем нове капуте или ципеле - рекао је Свјетлановић.

Бањалучанка Марина Ћелић је топлу зимску одјећу и обућу за своју породицу купила на тржници.

- Цијене на пијацама су готово идентичне као у бутицима. Мислила сам да ћу проћи јефтиније, али сам била шокирана цијенама. Купила само оно што је најнеопходније и за то сам дала готово цијелу своју плату - рекла је Ћелићева.

Потрошачи

Предсједник Удружења потрошача РС Драгован Петровић истиче да већина становника купује само оно што им је неопходно, углавном обућу, јер се она највише троши.

- Породице највећи издатак имају за школарце, јер они брзо расту. Ту су значајнији трошкови - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана