Центру за пружање бесплатне праве помоћи лани се обратило 5.000 странака, највише пензионери

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Директор Центра за пружање бесплатне правне помоћи Милан Ђурановић рекао је у интервјуу Срни да је пројектовано да се Центру у овој години јави око 5.000 странака са захтјевом за пружање бесплатне правне помоћи и да буде обрађено од 400 до 450 судских предмета.

Ђурановић је навео да се, закључно са новембром 2020. године, Центру за пружање бесплатне правне помоћи обратило око 5.000 странака, истичући да су међу странкама пензионери најзаступљенија категорија, док је током 2019. било нешто више од 6.000 тражилаца ове помоћи.

"Основна мисија Центра је да ниједан грађанин Републике Српске не буде лишен права на приступ суду и на правично суђење због лошег имовинског стања", истакао је Ђурановић.

Ђурановић је позвао грађане Српске, уколико имају било какву спорну правну ситуацију, да се јаве у просторије Центра или на телефон или пошаљу упит на мејл на сајту Центра /мпр-центар.орг/, те да се информишу кад и гдје могу приступити да би остварили право на бесплатну правну помоћ.

Он је рекао да ће Центар у 2021. години више промовисати своје услуге како би што више грађана Републике Српске било упознато о пружању бесплатне правне помоћи.

Ђурановић је оцијенио да је лани због епидемиолошке ситуације било тешких услова за рад, судови су једно вријеме били затворени, а рад ограничен, али је истакао да ће се Центар трудити да странке које траже услуге буду максимално задовољне.

Он је напоменуо да је 2020. године ступио на снагу нови Закон о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској, који је проширио обим постојећих права које странке могу остварити у Центру и увео нека нова.

Према његовим ријечима, најчешће врсте судских поступака су парнични поступци, затим управни спорови, ванпарнични поступци и извршни поступци.

"У 2020. години је било више од 400 судских предмета у раду, од чега 250 парничних, што је респектабилан број судских поступака вођених током једне године за Центар. Када је ријеч о парничним поступцима - најчешће су то спорови из области породичних односа, утврђавање исплата дуга, област насљедног права, радних односа", каже Ђурановић.

Пет канцеларија у Српској, до сада се обратило 65.000 лица

Ђурановић је навео да је сједиште Центра за пружање бесплатне правне помоћи у Бањалуци, те да ову помоћ пружају још четири регионално распоређене канцеларије у мјестима гдје су сједишта окружних судова, и то у Добоју, Требињу, Бијељини и Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да је први Закон о бесплатној правној помоћи донесен у децембру 2008. године, а Центар је почео са радом 1. јула 2009, од када је обрађено 9.000 судских предмета, а захтјевом за бесплатну правну помоћ обратило се више од 65.000 лица.

Ђурановић је рекао да је од оснивања Центра ријешено 6.000 судских поступака, док су остали у раду.

"Центар за пружање бесплатне правне помоћи странке може да заступа у управном поступку, управном спору, парничном поступку, ванпарничном поступку и извршном поступку. Центар може да изјави ванредне правне лијекове у име странака под условом да је исту странку заступао и у правоснажно окончаном поступку", рекао је Ђурановић.

Он је навео да је Центар на услузи свим грађанима и да је опште обавјештење о правима и обавезама доступно свим лицима и грађанима без ограничења, затим правна помоћ и правни савјет попуњавања образаца, правна помоћ у сачињавању свих врста писама којима се покреће покретање поступака, те заступање у поступку мирног рјешавања спора односно медијације.

Отварањем Центра, додао је он, дата је могућност свим грађанима да своје право на законом засноване интересе остваре на суду и, иако су правно неуке странке и нису вични праву, могу се јавити службеницима Центра да попуне захтјев за остваривање бесплатне правне помоћи, гдје ће службеник Центра заступати њихове интересе на суду без икакве надокнаде.

Он је додао да су странке које су корисници услуге Центра ослобођене плаћања административних такса.

Ђурановић је навео да се Центар за пружање бесплатне правне помоћи налази у организационом саставу Министарства правде Републике Српске.

Он је рекао је Центар укључен у рад Пододбора за правду, слободу и безбједност у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, гдје се на годишњем нивоу врши извјештавање, те додао да након састанка у децембру 2020. године представници ЕУ нису имали примједби, сугестија или препорука када је ријеч о Центру и цијелом систему бесплатне правне помоћи у Српској.

Ђурановић је истакао да Центар организује и "уредовне дане" у јединицама локалне самоуправе, а план за ову годину је да се одржи 135 таквих дана широм Српске гдје за то постоји оправдан интерес, и то на начин да службеник Центра једном мјесечно одлази у локалну заједницу гдје се грађани могу јавити за разматрање случаја и предузимање даљих активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана