Centru za pružanje besplatne prave pomoći lani se obratilo 5.000 stranaka, najviše penzioneri

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Direktor Centra za pružanje besplatne pravne pomoći Milan Đuranović rekao je u intervjuu Srni da je projektovano da se Centru u ovoj godini javi oko 5.000 stranaka sa zahtjevom za pružanje besplatne pravne pomoći i da bude obrađeno od 400 do 450 sudskih predmeta.

Đuranović je naveo da se, zaključno sa novembrom 2020. godine, Centru za pružanje besplatne pravne pomoći obratilo oko 5.000 stranaka, ističući da su među strankama penzioneri najzastupljenija kategorija, dok je tokom 2019. bilo nešto više od 6.000 tražilaca ove pomoći.

"Osnovna misija Centra je da nijedan građanin Republike Srpske ne bude lišen prava na pristup sudu i na pravično suđenje zbog lošeg imovinskog stanja", istakao je Đuranović.

Đuranović je pozvao građane Srpske, ukoliko imaju bilo kakvu spornu pravnu situaciju, da se jave u prostorije Centra ili na telefon ili pošalju upit na mejl na sajtu Centra /mpr-centar.org/, te da se informišu kad i gdje mogu pristupiti da bi ostvarili pravo na besplatnu pravnu pomoć.

On je rekao da će Centar u 2021. godini više promovisati svoje usluge kako bi što više građana Republike Srpske bilo upoznato o pružanju besplatne pravne pomoći.

Đuranović je ocijenio da je lani zbog epidemiološke situacije bilo teških uslova za rad, sudovi su jedno vrijeme bili zatvoreni, a rad ograničen, ali je istakao da će se Centar truditi da stranke koje traže usluge budu maksimalno zadovoljne.

On je napomenuo da je 2020. godine stupio na snagu novi Zakon o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj, koji je proširio obim postojećih prava koje stranke mogu ostvariti u Centru i uveo neka nova.

Prema njegovim riječima, najčešće vrste sudskih postupaka su parnični postupci, zatim upravni sporovi, vanparnični postupci i izvršni postupci.

"U 2020. godini je bilo više od 400 sudskih predmeta u radu, od čega 250 parničnih, što je respektabilan broj sudskih postupaka vođenih tokom jedne godine za Centar. Kada je riječ o parničnim postupcima - najčešće su to sporovi iz oblasti porodičnih odnosa, utvrđavanje isplata duga, oblast nasljednog prava, radnih odnosa", kaže Đuranović.

Pet kancelarija u Srpskoj, do sada se obratilo 65.000 lica

Đuranović je naveo da je sjedište Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u Banjaluci, te da ovu pomoć pružaju još četiri regionalno raspoređene kancelarije u mjestima gdje su sjedišta okružnih sudova, i to u Doboju, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da je prvi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donesen u decembru 2008. godine, a Centar je počeo sa radom 1. jula 2009, od kada je obrađeno 9.000 sudskih predmeta, a zahtjevom za besplatnu pravnu pomoć obratilo se više od 65.000 lica.

Đuranović je rekao da je od osnivanja Centra riješeno 6.000 sudskih postupaka, dok su ostali u radu.

"Centar za pružanje besplatne pravne pomoći stranke može da zastupa u upravnom postupku, upravnom sporu, parničnom postupku, vanparničnom postupku i izvršnom postupku. Centar može da izjavi vanredne pravne lijekove u ime stranaka pod uslovom da je istu stranku zastupao i u pravosnažno okončanom postupku", rekao je Đuranović.

On je naveo da je Centar na usluzi svim građanima i da je opšte obavještenje o pravima i obavezama dostupno svim licima i građanima bez ograničenja, zatim pravna pomoć i pravni savjet popunjavanja obrazaca, pravna pomoć u sačinjavanju svih vrsta pisama kojima se pokreće pokretanje postupaka, te zastupanje u postupku mirnog rješavanja spora odnosno medijacije.

Otvaranjem Centra, dodao je on, data je mogućnost svim građanima da svoje pravo na zakonom zasnovane interese ostvare na sudu i, iako su pravno neuke stranke i nisu vični pravu, mogu se javiti službenicima Centra da popune zahtjev za ostvarivanje besplatne pravne pomoći, gdje će službenik Centra zastupati njihove interese na sudu bez ikakve nadoknade.

On je dodao da su stranke koje su korisnici usluge Centra oslobođene plaćanja administrativnih taksa.

Đuranović je naveo da se Centar za pružanje besplatne pravne pomoći nalazi u organizacionom sastavu Ministarstva pravde Republike Srpske.

On je rekao je Centar uključen u rad Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gdje se na godišnjem nivou vrši izvještavanje, te dodao da nakon sastanka u decembru 2020. godine predstavnici EU nisu imali primjedbi, sugestija ili preporuka kada je riječ o Centru i cijelom sistemu besplatne pravne pomoći u Srpskoj.

Đuranović je istakao da Centar organizuje i "uredovne dane" u jedinicama lokalne samouprave, a plan za ovu godinu je da se održi 135 takvih dana širom Srpske gdje za to postoji opravdan interes, i to na način da službenik Centra jednom mjesečno odlazi u lokalnu zajednicu gdje se građani mogu javiti za razmatranje slučaja i preduzimanje daljih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana