Бруцоше чека 767 индекса мање

Милијана Латиновић
Бруцоше чека 767 индекса мање

Бањалука, Источно Сарајево - Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву идуће академске године планирају да упишу 767 бруцоша мање него што је било предвиђено лани, а разлог је слаба заинтересованост свршених средњошколаца за поједине смјерове.

Приједлогом уписних квота за академску 2019/2020. годину на факултетима бањалучког Универзитета будуће бруцоше чекају 2.483 индекса или 680 мање у односу на академску 2018/2019. годину.

Универзитет у Источном Сарајеву на јесен планира да упише 87 бруцоша мање, па ће свршеним средњошколцима на располагању бити 2.200 мјеста.

Коначну одлуку о броју студената који ће бити уписани на оба јавна универзитета у идућем периоду донијеће Влада Републике Српске.

Анализирајући резултате уписа у актуелној академској години, гдје на појединим факултетима нису попуњена ни буџетска мјеста, бањалучки Универзитет планира да на свим факултетима упише мање студената, изузев на Филолошком, гдје је планирано шест мјеста више него лани.

- Након опсежне анализе резултата уписа у текућој академској години, уписне квоте за идућу годину су смањене јер је примјетан смањен број заинтересованих за упис на факултете. Уколико на неком факултету буде много већа заинтересованост него што је предвиђено мјеста, могуће је проширење листе - истакли су на бањалучком Универзитету.

Највеће смањење планирано је на Пољопривредном факултету, гдје свршене средњошколце чека 100 мјеста, односно 95 мање него лани.

Они који желе да са упишу на Економски факултет у Бањалуци на располагању ће имати 174 индекса или 92 мање него лани, док будуће правнике очекује 90 индекса мање, јер је на том факултету планиран упис 170 бруцоша.

- Мање је било уписаних студената у односу на уписне квоте из прошле године и вођени тиме одлучили смо да се прилагодимо броју заинтересованих свршених средњошколаца из претходних година. Сматрамо да је 170 мјеста оптимум и да толико можемо попунити. На овај начин прилагођавамо се и стању на тржишту рада - рекао је за “Глас Српске” продекан за наставу на Правном факултету Зоран Васиљевић и додао да се око 1.000 дипломираних правника налази на бироима за запошљавање.

На Универзитету у Источном Сарајеву највише индекса бруцоше чека на Филозофском факултету у Палама, гдје је свршеним средњошколцима понуђено 516 мјеста или 24 мјеста више у односу на претходну годину.

Продекан за наставу на овом факултету Владимир Владичић каже за “Глас Српске” да је разлог повећања више мјеста за ванредне и стране студенте.

- Већина студената на студијским програмима математика и физика и математика и рачунарство већ током студија почињу да раде и ниједног дипломца нема на бироу. Има и одсјека гдје је ситуација потпуно другачија. Ово су предложене квоте, па видјећемо какво ће интересовање бити. Свјесни смо ситуације и промотивну кампању смо почели још у октобру прошле године - рекао је Владичић.

Више индекса понуђено је и на Саобраћајном факултету у Добоју, гдје будуће бруцоше очекује 145 мјеста или 15 више него лани. Највеће смањење забиљежено је на Педагошком факултету у Бијељини, гдје ће бити понуђено 170 индекса, што је за 70 мање у односу на годину раније, а пет мјеста мање нуди се и на Медицинском факултету у Фочи, па ће они који сањају о бијелом мантилу кренути у трку за 160 индекса.

Декан Медицинског факултета у Фочи Милан Кулић рекао је да без обзира на број понуђених мјеста индекси на одсјеку медицине буду разграбљени сваке године већ у првом уписном року.

- Уколико буде потребе тражићемо проширење листе. Генерално највећа заинтересованост је на медицини и стоматологији, док је најслабија за студијски програм здравствена њега - рекао је Кулић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче за “Глас Српске” да тржиште регулише све односе па тако и уписну политику.

- Драго нам је да су млади коначно схватили да се на факултете иде по знање, а не по диплому. С обзиром на то да све више младих одлази у иностранство, да би тамо нешто конкретно научили и наши факултети мораће се прилагодити новонасталој ситуацији и мијењати политику. Професори који су до сада држали поједине смјерове само да би они примали плату, мораће наћи неко друго занимање - рекао је Тривић.

Постдипломски студиј

Према подацима бањалучког Универзитета на другом циклусу студија на 17 организационих јединица и два комбинована студијска програма мјеста има за 863 студента, док је план да на докторске студије буде уписано 113 кандидата. На другом циклусу студија на Универзитету у Источном Сарајеву мјеста има за 821 студента, док на докторским студијима индекси чекају 100 кандидата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана