Бањалука: Са улице склоњено 45 дјеце

Жељка Кокот
Бањалука: Са улице склоњено 45 дјеце

Бањалука - Киша и хладни дани нису смањили број дјеце која просе на улицама у РС, а већина центара за социјални рад не располаже прихватним станицама у којима би малишани пронашли уточиште.

Једини прихватни центар за дјецу затечену у скитњи и просјачењу налази се у Бањалуци, гдје је у првих девет мјесеци ове године збринуто 42 дјеце. Најчешће је ријеч о малишанима узраста од седам до 14 година.

- Прихватна станица основана је 2005. године и запошљава четири васпитача који су ангажовани по принципу пасивног дежурства уколико у Прихватилишту нема збринуте дјеце. У сталном су контакту са полицијом, од које преузимају надлежност над дјететом - рекли су у Центру за социјални рад Бањалука.

Дјеца се у Прихватилишту могу задржати пет дана, а по потреби и дуже. Особље им пружа основну помоћ, утврђује њихов идентитет и обавјештава породице.

Становници Бањалуке свакодневно се сусрећу са дјецом која заустављају пролазнике и од њих траже новац.

- Жао ми је те дјеце јер су она неријетко присиљена на просјачење, па и на криминал. Била сам згрожена када сам прије неколико дана видјела дјечака од пет, шест година како бос, у танкој, издераној тренерци сједи на хладном бетону испред парка "Петар Кочић" и проси - каже Бањалучанка Тамара Р.

Дјевојчице и дјечаке који просе у Бијељини збрињавају у Дневном центру за дјецу у ризику, који ради при Удружењу грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин". Тамо им је омогућен свакодневни боравак од 10 до 18 часова.

- Дјеца просјаци, која долазе махом из вишечланих породица, најчешће поново завршавају на улици јер их тамо враћају родитељи. Материјална помоћ и новчане санкције нису довољни да би се просјачење спријечило - кажу у Центру за социјални рад Бијељина.

Због специфичности географског положаја и граничног прелаза, у Градишци су чести примјери просјачења.

- У Градишци за сада не постоји прихватилиште за дјецу која просе и она се смјештају у Дневни центар за малољетнике у ризику који дјелује при Центру за социјални рад. Са њима се поступа као са жртвама трговине људима - навели су у Центру за социјални рад.

Ни у Приједору не постоји прихватилиште, али је у Прихватној станици за заштиту и збрињавање жртава породичног насиља ове године евидентирано и збринуто десеторо дјеце са мајкама затеченим у просјачењу.

- Дјеца ромске националности често дежурају на градским паркинзима, гдје траже паркинг карте како би их препродали, просе или за новац враћају колица испред тржних центара - кажу из Центра за социјални рад Приједор.

У Центру за социјални рад наводе да на територији Добоја не постоји прихватилиште за дјецу затечену у просјачењу, али и да у току ове године није било таквих случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана