Амбулантама ново рухо

Драгана Келеч
Амбулантама ново рухо

Бањалука - За изградњу и санацију пет амбуланти породичне медицине у Карановцу, Доњим Жабарима, Трњацима, Петрову и Калиновику биће издвојено 710.140 марака.

Поручио је то јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић, послије потписивања уговора са избраним извођачима радова.

Богданић је истакао је да је ресорно Министарство за ове намјене обезбиједило 70 одсто средстава кроз пројекат "Јачање здравственог сектора", односно из кредита Свјетске банке и Банке Савјета Европе, а преостали дио локалне заједнице.

Нови објекат ће бити изграђен за амбуланту Карановац Дома здравља Петрово, амбуланти Трњаци и Доњи Жабар који се налази у саставу Дома здравља Бијељина. Адаптирана ће бити амбуланта Дома здравља Петрово и саниран дио објекта Дома здравља Калиновик.

- До краја 2015. за финансирање санације и реконструкције домова здравља, као и градњу амбуланти породичне медицине кроз пројекат "Јачање здравственог сектора" планирано је да буде издвојено око осам милиона марака - казао је Богданић.

Богданић је рекао да се са овим пројектима није кренуло раније због тога што се јавне набавке проводе уз доста потешкоћа, а локалне заједнице су касниле са обезбјеђивањем документације. Према његовим ријечима, извођач радова у амбуланти породичне медицине у Карановцу је фирма "Озрен пројект" из Петрова, а амбуланте у Доњим Жабарима фирма "Јокић инвест" из Зворника.

- Реконструкцију дијела Дома здравља у Калиновику обавиће фирма "Конструктор" из Фоче, док ће амбуланту породичне медицине Дома здравља Петрово адаптирати фирма "Универзал БЦ" из Бањалуке - истакао је Богданић.

Начелник Калиновика Милена Комљеновић нагласила је да малим локалним заједницама, које нису у прилици да саме финансирају овакве пројекте, оваква помоћ много значи.

- Посебно смо задовољни јер је ријеч о пројектима јачања здравственог сектора - рекла је Комљеновићева.

Вакцине

Драган Богданић рекао је да би вакцине за новорођенчад до краја седмице требало да стигну у центре за вакцинацију и да ће од идуће седмице бити настављена редовна вакцинација.

- Проблем је у томе што петовалентних вакцина нема ни у окружењу, али је то ријешено набавком тровалентне вакцине од Института "Торлак" у Београду - казао је Богданић. Он каже да очекују да ускоро буде утврђено зашто је у апотекама могуће купити петовалентне вакцине за дјецу. Истакао да одговорност за то имају и педијатри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана