Вјероучитељу опомена, ученик на терапијама

Анита Јанковић
Вјероучитељу опомена, ученик на терапијама

Бањалука - Вјероучитељ католичке вјеронауке Филип Маршић који је, како тврде родитељи ученика "Једанаесте основне школе" у Зовику код Брчког, прије двадесетак дана на часу ошамарио ученика и даље предаје у овој школи, а за овај поступак добио је само усмену опомену.

Бура послије инцидента у овој школи због тога се не стишава, а вјероучитељеве изјаве да "то није био толики ударац да би се дигла хајка" додатно су подгријале тензије. Незадовољство родитеља услиједило је након што су из Одјељења за образовање у Брчко дистрикту истакли да немају основа да казне Маршића, јер је, како истичу, утврђено да није било насиља на часу. Чекајући извјештај из полиције, која још провјерава овај случај, мајка дјечака Звјездана Јагатић каже да је огорчена због неизрицања казне.

- Због задобијених траума Ивано редовно посјећује психолога чије услуге морам плаћати јер моје дијете нема здравствену заштиту. Свјесна сам да се цијели случај заташкава и да ће  се наставник извући без конкретне казне  - каже Јагатићева.

Она је истакла да јој није био циљ да вјероучитељ Маршић добије отказ, него да сноси казну за оно што је учинио. 

- Још нисмо добили никакво извињење ни од вјероучитеља, али ни од школе. Директор ме послије свега чак није ни позвао на разговор - испричала је Јагатићева и додала да ће њен син на часу вјеронауке убудуће сједити у посљедњој клупи како не би био близу вјероучитеља.

Шеф Одјељења за образовање Сенад Османовић је истакао да је директор школе одмах послије немилог догађаја против вјероучитеља покренуо дисциплински поступак и да је дјечак подвргнут љекарском прегледу.

- С обзиром на то да није било трагова насиља, ни физичког оштећења у складу с тим је донесена одлука и казна у складу са прописима. Колико ми је познато вјероучитељ је добио усмену опомену која је уписана у његов досије - кратко је рекао Османовић.

Да је добио само опомену потврдио је и Маршић који истиче да је таква одлука била и очекивана с обзиром на то да, како тврди, на часу није ни било насиља.

- Прегледом је утврђено да ту ништа није било и да нема кривичног дијела. И све то је тачно, јер се на часу ништа озбиљно није ни догодило, немам се шта правдати, али је очито да неко само хоће од тога да направи хампу. Дјечак и даље долази редовно на наставу и цијела прича је била без везе - рекао је Маршић.

Десетогодишњак из Зовика је испричао да га је средином марта ошамарио вјероучитељ, послије чега је избачен из учионице. Дјечак је рекао да је на часу прошетао до звучника како би боље чуо пјесмицу коју је вјероучитељ пустио ђацима, што је наљутило Маршића. С друге стране Маршић је послије инцидента рекао да није тачно да је ошамарио ученика.

Родитељи чија дјеца похађају наставу овој школи упутили су тада отворено писмо у ком су навели да не дозвољавају некоме, па макар он био и свештеник и под заштитом Католичке цркве, да туче њихову дјецу.

Сви скандали Маршића

Филип Маршић је раније као дервентски жупник био познат по својим скандалозним националистичким изјавама и нападима на институције РС. Жупник је 2013. правоснажно осуђен због напада на службенике поште који нису жељели да достављају писма на непостојећу адресу Трг Светог Јуре.

- Све вас казнио и потаманио Свети Јуре! И вас, и вашу дјецу. Дабогда сви остали слијепи и ходали ћорави - викао је тада.

Медији су објавили да је у Бечу 2011. године Маршић рекао да су Срби из Дервенте "живјели у шумама гдје су слушали вукове и медвједе". Контроверзни жупник је у опроштајној миси говорио и о РС поручивши да ће: "Доћи вријеме када ће сотони која је направила ово зло глава бити смрскана".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана