Ратари НЕРАДО плаћају доприносе

Свјетлана Ђуричић
Ратари НЕРАДО плаћају доприносе

Бањалука - Доприносе за здравствено и пензијско осигурање у прошлој години уплаћивало је 855 пољопривредних газдинстава у РС, што је само три одсто од укупно регистрованих.

У Пореској управи РС су истакли да су од 35.168 регистрованих газдинстава доприносе уплатила 22 комерцијална и 833 некомерцијална газдинства. Међутим, чак и тако мали број уплатилаца доприноса међу пољопривредним произвођачима је десетороструко већи него годину раније.  

- У 2015. је 70 пољопривредних газдинстава уплаћивало доприносе за здравство и ПИО - казали су у Пореској управи. 

Тако су пољопривредна газдинства у 2015. години уплатила 37.000 КМ доприноса за здравство и ПИО, док је тај износ у 2016. години био 230.000 КМ. У Пореској управи објашњавају да мјесечне обавезе за једног пољопривредника износе 74 КМ за пензијско и 48 КМ за здравствено осигурање.

Један од ријетких који већ десетак година редовно уплаћује доприносе је Ранко Сарајлић из Ламинаца код Градишке.

- Уплата доприноса је увела ред, јер сада пољопривредници имају сигурност када остаре. Много њих је пријавило доприносе, али не плаћају. То би требало све до посљедње марке наплатити. Ако тражимо права, морамо испуњавати и обавезе - каже Сарајлић.

Љубо Малетић из Којчиновца код Бијељине је већ неколико година у пензији, коју је зарадио у пољопривреди.

- Ако прерачунамо, износ годишњих доприноса је отприлике еквивалентан цијени једног телета, што нису претјерано велика издвајања. Пољопривредници би требало да уплаћују доприносе, али још не схватају да је то њима у интересу. Код нас људи немају навику да брину о будућности - каже.

С друге стране, велики број пољопривредника тврди да би плаћали доприносе да имају од чега.

- У пољопривреди је све тежа ситуација, због чега многи дижу руке од овог мукотрпног посла. Због беспарице смо приморани да штедимо и на сјетви - казао је један ратар из Семберије који није желио да му објавимо име.

Закон о пореском поступку прописује казне у случају непријављивања пореских обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана