Млијеко доноси 179 милиона КМ

Милијана Латиновић
Млијеко доноси 179 милиона КМ

Бањалука - Производња млијека у РС иде узлазном путањом, а процјењује се да ће ове године бити произведено 326,18 милиона литара, што је за око три одсто више него лани, а примјетно је и повећање испоруке млијека са великих фарми.

Истакли су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нагласивши да производњу млијека у Српској карактерише тренд раста броја великих произвођача, те да се  смањује број малих фарми.

- У првих шест мјесеци ове године у производњу млијека је било укључено 28.746 грла. Просјечна дневна производња по грлу је десет литара, што је далеко испод просјека у земљама окружења и ЕУ, гдје музна грла дневно дају од 17 до 25 литара - казали су у Министарству.

Додају да је просјечна откупна цијена млијека у овој години око 55 фенинга по литри.

- Узимајући у обзир откупну цијену млијека, процјене су да ће вриједност овогодишње производње достићи 179,40 милиона марака - рекли су у Министарству.

Појашњавају да је у претходном периоду структура фарми у РС била неповољна у смислу што су фарме са пет грла чиниле 68 одсто укупног броја испоручилаца млијека, а у испорученој количини учествовале су са само 26 одсто.

У Министарству истичу да се ова структура фарми постепено мијења у овој години, па је примјетан раст учешћа великих узгајивача, што ће се, како кажу, наставити и убудуће.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је са економског аспекта добро да се повећава број великих произвођача.

- Лакше је контролисати производњу када се на једној фарми произведе велика количина млијека, а мањи су и трошкови транспорта до мљекаре - рекао је Усорац.

Додаје, да узимајући у обзир социјални аспект, млијеко задржава становништво на селу, а нестанком малих произвођача, гаси се производња у руралним крајевима.

Произвођач млијека из мјеста Тишина у општини Шамац Чедо Боројевић истиче да је повећање броја великих произвођача логичан слијед у развоју мљекарског сектора.

- Потребно је обезбиједити фарме са најмање 20 музних грла, како би се постигла оправданост у производњи млијека на нашим просторима - рекао је Боројевић, који на својој фарми има 150 музних грла и око 50 јуница.

Боројевић истиче да је један од циљева и повећање производње млијека по грлу, што се постиже производњом квалитетне хране за краве и правилним распоредом оброка.

- Свака наша крава може дати између 20 и 25 литара млијека дневно ако се правилно храни квалитетном кабастом храном произведеном на нашим пољима - додао је Боројевић.

Овчије и козије млијеко

У Министарству пољопривреде истичу да се у Српској производе и незнатне количине овчијег и козијег млијека, укупне вриједности око 10,76 милиона марака.

- Производња овчијег млијека се креће око 4,13, а козијег око 2,27 милиона литара - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана