Домаћи винари биће заштићени

Жељка Кокот
Домаћи винари биће заштићени

Бањалука - Производња вина у РС има будућност, а усвајањем нове законске регулативе која је у припреми, домаћи винари биће додатно заштићени.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су да је уочен низ недостатака који су онемогућавали функционисање и развој овог сектора.

- На наш приједлог у припреми је усвајање закона о вину и закона о јаким алкохолним пићима, као што то налажу прописи Европске уније - казали су у Министарству.

Винари подржавају усвајање новог закона и успостављање винског и виноградарског регистра који ће им омогућити унапређење производње и промета, развој капацитета, а што је најважније, заштиту географских ознака вина и јаких алкохолних пића. Једно од горућих питања је и проблем производње вина од увезеног грожђа јер се сваке године увезе на стотине тона грожђа које служи за производњу вина сумњивог квалитета углавном у нелегалним винаријама.

- Удружења винара и виноградара источне Херцеговине активно учествују на доради закона. Ми у винарији "Вукоје" производимо вино од грожђа из сопственог винограда. Не планирамо проширење капацитета по сваку цијену и оријентисани смо искључиво на квалитет - рекао је власник винарије "Вукоје 1982"  Зоран Обрен Вукоје.

Власник "Винарије Јунгић" Жељко Јунгић истиче да је потребно заштитити домаће винаре, али да је забрана увоза грожђа за потребе производње вина апсурдна.

- Једна је штета ако не добијете грожђе из сопственог винограда, али је много већа штета ако не произведете вино од грожђа које можете да купите. У том случају можете да затворите погон и отпустите раднике. Друго је ствар контроле географског поријекла и декларисање вина и подржавам да то буде јасно дефинисано - рекао је Јунгић, који је нагласио да је штета узрокована лошим временским приликама огромна и да је око 70 одсто рода његове винарије пропало.

Засади

Винова лоза је засађена у РС на 413 хектара, а лани је остварен принос од осам тона по хектару, док је укупна производња износила 3.304 тоне.

Овогодишњи род грожђа драстично је смањен у односу на претходну годину усљед бијеле трулежи и других болести, а процијењени су губици до 70 одсто. РС је у претходној години увезла 1.771 тону грожђа. Овогодишњи увоз од 1.796 тона показује да временске прилике нису битно утицале на увоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана