Борба са ватреном стихијом дугом 40 километара

М. Латиновић, Р. Мијановић
Борба са ватреном стихијом дугом 40 километара

Требиње - Пожар који је у петак букнуо на планини Леотар у Требињу јуче се опасно приближио домаћинствима у селима Јасен и Гркавци, а пожарна линија била је дуга више од 40 километара.

Требињски ватрогасци су даноноћно на терену, а у борби са ватреном стихијом помажу им припадници Цивилне заштите, Центра за газдовање кршем и хеликоптер Оружаних снага БиХ.

- На оволикој пожарној линији и да је хиљаду људи, било би мало, људи су нам највећи приоритет. Ово опреме што имамо је довољно, али док људска нога не крочи на пожарну линију, пожар се не може угасити лако - истакао је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Данко Вуковић.

Наглашава да су ватрогасци у ноћи са суботе на недјељу успјели да одбране куће у селима Аљетићи и Требијеви, гдје се ватра приближила домаћинствима на око 200 метара.

Додаје да су четворица ватрогасаца код којих је у недјељу наступило гушење димом одмах након указане медицинске помоћи пуштени кући и осјећају се добро.

Предсједник Мјесне заједнице Моско, којој припада и село Јасен, Душко Бегенишић каже да неприступачан терен додатно отежава ситуацију.

- Ватра се приближила на километар и по од кућа, има доста дима, а терен је неприступачан за гашење пожара, па са великом неизвјесношћу чекамо ноћ - рекао је јуче Бегенишић.

Мјештанин села Јасен Раде Васковић истиче да има страха међу становницима, стрепе за своја домаћинства, а Бога моле да ускоро падне киша и угаси ватру, јер су и ватрогасци већ на измаку снаге.

- Није нам баш свеједно, вјетар се појачао и ватра се брзо шири. Надам се да ће ватрогасци успјети одбранити домаћинства, а помоћи ћемо и ми ако затреба - рекао је Васковић.

Пожар је у петак избио на планини Леотар, неколико пута је угрозио репетитор, али је захваљујући ватрогасцима и онима који су им помагали у гашењу успјешно одбрањен од ватрене стихије. Иако то није званично потврђено, и ватрогасци и мјештани сумњају да је узрок пожара људски фактор.

Магистрални пут

У Ауто-мото савезу РС јуче су истакли да полиција повремено пропушта возила на дионици магистралног пута Требиње - Билећа, на локалитету Подгљивља. На том је путу због пожара саобраћај једно вријеме био потпуно обустављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана