Завршен преглед финансијских извјештаја компанија у Српској, ево колико су зарадиле

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Компаније у Републици Српској заједно су лани оствариле приход у износу од 34,18 милијарди марака и зарадиле 3,59 милијарди КМ, показали су годишњи финансијски извјештаји, које је обрадила Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Како је објавио портал „Акта”, 14.236 компанија лани је пословало са добитком, док је њих 5.416 на крају године остварило губитак од 342,017 милиона КМ.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за „Глас Српске” да од укупног броја пословних субјекта, који запошљавају 194.354 радника, око 11.000 њих чине привредна друштва.

- Више од половине привредних субјеката су самостални предузетници, који запошљавају по свега неколико радника. То само говори о структури привреде Српске, односно да нема веће продукције - казао је Ћорић.

Према његовим ријечима, велики број привредних субјеката у Српској прошлу годину је завршио негативним пословањем, што указује на то да је криза, која је лани наступила, евидентна.

- Финансијски сектор, односно банке, осигуравајућа друштва и ИКТ област углавном остварују највећу добит - рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, лањски губитак привредних субјеката је превелик, поготово што је проценат фирми које су у минусу забрињавајући.

 - То што је самосталних предузетника у Српској све више је добро. Жеља нам је да њихове привредне активности у наредном периоду развију своје бизнисе и пређу у привредна друштва. На тај начин могу да остваре могућност за неку значајнију експанзију - истакао је Ћорић.

С друге стране, економиста Александар Љубоја рекао је да је привреда систем у којем компаније свакодневно настају и нестају, због чега је сасвим логично да има и оних који добро и оних који лошије раде.

- Узму ли се у обзир, између осталог, и проблеми који су настали у Европи, односно смањење наруџби од ино-партнера, велика инфлација, пораст цијена радне снаге и енергената, долази се до закључака да су сви ти резултати добри. Само се поставља питање како и шта даље, односно да ли имамо капацитета и снаге да поправљамо те резултате или објективне околности које утичу. Како је могло бити, добро смо прошли - казао је Љубоја и истакао да су перформансе привреде сасвим задовољавајуће.

Он је додао да се нада да су проблеми компанија у Српској, везани за смањење потражње, повећање улазних компоненти у процесу производње и рада, те пружању услуга, али и екстерних геостратешких и геополитичких промјена, привремени.

БРЧКО ДИСТРИКТ

Финансијски извјештаји предузећа у Брчко дистрикту, њих 1.608, показали су да су компаније на овом подручју лани оствариле приход у износу од 3,17 милијарди КМ, док је укупна добит дистрикта 248,27 милиона КМ. У односу на 2022. годину, када су извјештај предале 1.403 компаније, број компанија је већи за 205.

Прије двије године били су извјештаји за 1.226 компанија из Брчког, док је за 2020. годину финансијске извјештаје предало 1.248 предузећа, што је, како је наведено на порталу „Акта”, показатељ континуираног раста броја привредних субјеката у Брчко дистрикту.

Компаније су биле у губитку 17,13 милиона КМ, а запошљавале су 13.350 радника.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана