Završen pregled finansijskih izvještaja kompanija u Srpskoj, evo koliko su zaradile

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Kompanije u Republici Srpskoj zajedno su lani ostvarile prihod u iznosu od 34,18 milijardi maraka i zaradile 3,59 milijardi KM, pokazali su godišnji finansijski izvještaji, koje je obradila Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Kako je objavio portal „Akta”, 14.236 kompanija lani je poslovalo sa dobitkom, dok je njih 5.416 na kraju godine ostvarilo gubitak od 342,017 miliona KM.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za „Glas Srpske” da od ukupnog broja poslovnih subjekta, koji zapošljavaju 194.354 radnika, oko 11.000 njih čine privredna društva.

- Više od polovine privrednih subjekata su samostalni preduzetnici, koji zapošljavaju po svega nekoliko radnika. To samo govori o strukturi privrede Srpske, odnosno da nema veće produkcije - kazao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, veliki broj privrednih subjekata u Srpskoj prošlu godinu je završio negativnim poslovanjem, što ukazuje na to da je kriza, koja je lani nastupila, evidentna.

- Finansijski sektor, odnosno banke, osiguravajuća društva i IKT oblast uglavnom ostvaruju najveću dobit - rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, lanjski gubitak privrednih subjekata je prevelik, pogotovo što je procenat firmi koje su u minusu zabrinjavajući.

 - To što je samostalnih preduzetnika u Srpskoj sve više je dobro. Želja nam je da njihove privredne aktivnosti u narednom periodu razviju svoje biznise i pređu u privredna društva. Na taj način mogu da ostvare mogućnost za neku značajniju ekspanziju - istakao je Ćorić.

S druge strane, ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da je privreda sistem u kojem kompanije svakodnevno nastaju i nestaju, zbog čega je sasvim logično da ima i onih koji dobro i onih koji lošije rade.

- Uzmu li se u obzir, između ostalog, i problemi koji su nastali u Evropi, odnosno smanjenje narudžbi od ino-partnera, velika inflacija, porast cijena radne snage i energenata, dolazi se do zaključaka da su svi ti rezultati dobri. Samo se postavlja pitanje kako i šta dalje, odnosno da li imamo kapaciteta i snage da popravljamo te rezultate ili objektivne okolnosti koje utiču. Kako je moglo biti, dobro smo prošli - kazao je Ljuboja i istakao da su performanse privrede sasvim zadovoljavajuće.

On je dodao da se nada da su problemi kompanija u Srpskoj, vezani za smanjenje potražnje, povećanje ulaznih komponenti u procesu proizvodnje i rada, te pružanju usluga, ali i eksternih geostrateških i geopolitičkih promjena, privremeni.

BRČKO DISTRIKT

Finansijski izvještaji preduzeća u Brčko distriktu, njih 1.608, pokazali su da su kompanije na ovom području lani ostvarile prihod u iznosu od 3,17 milijardi KM, dok je ukupna dobit distrikta 248,27 miliona KM. U odnosu na 2022. godinu, kada su izvještaj predale 1.403 kompanije, broj kompanija je veći za 205.

Prije dvije godine bili su izvještaji za 1.226 kompanija iz Brčkog, dok je za 2020. godinu finansijske izvještaje predalo 1.248 preduzeća, što je, kako je navedeno na portalu „Akta”, pokazatelj kontinuiranog rasta broja privrednih subjekata u Brčko distriktu.

Kompanije su bile u gubitku 17,13 miliona KM, a zapošljavale su 13.350 radnika.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana