Спуштена рампа кочи ширење перадарске производње

Данијела Бајић
Спуштена рампа кочи ширење перадарске производње

БАЊАЛУКА - Домаћи произвођачи конзумних јаја А класе, упркос обећањима власти у БиХ, и даље чекају зелено свјетло за пласман на европско тржиште, а подизање рампе перадарима би омогућило проширење производње, као и запошљавање већег броја радника.

Да би јаја А класе произведена у Српској и ФБиХ доспјела на полице маркета у Европској унији, неопходно је да се докаже превенирање салмонеле на фармама. Тренутно на европско тржиште само једна компанија из Српске извози јаја Б класе.

Предсједник Заједнице живинара РС и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да на дозволу за извоз конзумних јаја у иностранство чекају сигурно десет година, ако не и дуже.

- Зелено свјетло за извоз јаја Б класе, односно за индустријску прераду, добили смо 2019. године. Као водећа фирма, не само у БиХ него и региону, јако смо посвећени том ангажману и константно разговарамо са представницима институција за добијање зеленог свјетла кад су у питању конзумна јаја - казао је Миличић.

Према његовим ријечима, кључни проблем у овој причи је компликована организација БиХ као земље.

- Очигледно нисмо довољно агресивни са захтјевима према Бриселу да и ова категорија коначно крене. Стално апелујемо на надлежне да се више залажу за ову причу, јер заиста имамо услове да ширимо производњу и запошљавамо раднике. Сви треба да имамо циљ за отварање додатних тржишта, а не да се ваљамо у блату у малом простору - рекао је Миличић.

Додао је да је “Агрекс” још 2012. године добио потврду Европске инспекције за храну да као фирма задовољава стандарде. Међутим, та потврда фирми не значи ништа ако, каже, БиХ нема дозволу за пласман конзумних јаја, јер Европска унија жели да се увјери да су сви регистровани произвођачи и производња под контролом институција земље која је кандидат за извоз.

- Нажалост, БиХ то још није успјела да докаже, а то би нам много значило. Постигла би се цјеновна стабилност, подигли бисмо значајно капацитете. Прве би комшије куповале од нас јаја, која за вријеме љетне туристичке сезоне увозе из Молдавије, Украјине и других земаља - истакао је Миличић и подсјетио да “Агрекс” годишње производе око 90 милиона јаја.

Власник фирме “Кока продукт” из Љубиња Душан Кољибабић каже да је дозвола за извоз конзумних јаја за произвођаче питање опстанка, због чега никад неће одустати од те приче.

- У ситуацији смо да на нашем тржишту сви могу да продају конзумна јаја, а ми не можемо нигдје другдје осим у БиХ. То је толико безнадежан случај да једноставно немам ријечи - рекао је Кољибабић.

Руководилац перадарске производње “Бинга” Енес Омеровић казао је да су све очи упрте у надлежне у БиХ који треба што прије да отклоне баријере за извоз конзумних јаја.

- Ми смо лимитирани тиме што можемо да пласирамо само у овом нашем затвореном простору. Не можемо да повећамо нашу производњу, колико год да смо у могућности да то урадимо - казао је Омеровић.

Прерада

Предраг Миличић каже да су за непуних шест мјесеци ове године, када је ријеч о јајима за прераду, извезли више од 11 милиона комада.

- То је рекордан извоз. Ни током једне цијеле претходне године нисмо толико извезли. На тај начин је олакшано наше тржиште, које је преплављено како домаћим, тако и јајима из увоза - казао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана