Spuštena rampa koči širenje peradarske proizvodnje

Danijela Bajić
Spuštena rampa koči širenje peradarske proizvodnje

BANjALUKA - Domaći proizvođači konzumnih jaja A klase, uprkos obećanjima vlasti u BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a podizanje rampe peradarima bi omogućilo proširenje proizvodnje, kao i zapošljavanje većeg broja radnika.

Da bi jaja A klase proizvedena u Srpskoj i FBiH dospjela na police marketa u Evropskoj uniji, neophodno je da se dokaže preveniranje salmonele na farmama. Trenutno na evropsko tržište samo jedna kompanija iz Srpske izvozi jaja B klase.

Predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić rekao je za “Glas Srpske” da na dozvolu za izvoz konzumnih jaja u inostranstvo čekaju sigurno deset godina, ako ne i duže.

- Zeleno svjetlo za izvoz jaja B klase, odnosno za industrijsku preradu, dobili smo 2019. godine. Kao vodeća firma, ne samo u BiH nego i regionu, jako smo posvećeni tom angažmanu i konstantno razgovaramo sa predstavnicima institucija za dobijanje zelenog svjetla kad su u pitanju konzumna jaja - kazao je Miličić.

Prema njegovim riječima, ključni problem u ovoj priči je komplikovana organizacija BiH kao zemlje.

- Očigledno nismo dovoljno agresivni sa zahtjevima prema Briselu da i ova kategorija konačno krene. Stalno apelujemo na nadležne da se više zalažu za ovu priču, jer zaista imamo uslove da širimo proizvodnju i zapošljavamo radnike. Svi treba da imamo cilj za otvaranje dodatnih tržišta, a ne da se valjamo u blatu u malom prostoru - rekao je Miličić.

Dodao je da je “Agreks” još 2012. godine dobio potvrdu Evropske inspekcije za hranu da kao firma zadovoljava standarde. Međutim, ta potvrda firmi ne znači ništa ako, kaže, BiH nema dozvolu za plasman konzumnih jaja, jer Evropska unija želi da se uvjeri da su svi registrovani proizvođači i proizvodnja pod kontrolom institucija zemlje koja je kandidat za izvoz.

- Nažalost, BiH to još nije uspjela da dokaže, a to bi nam mnogo značilo. Postigla bi se cjenovna stabilnost, podigli bismo značajno kapacitete. Prve bi komšije kupovale od nas jaja, koja za vrijeme ljetne turističke sezone uvoze iz Moldavije, Ukrajine i drugih zemalja - istakao je Miličić i podsjetio da “Agreks” godišnje proizvode oko 90 miliona jaja.

Vlasnik firme “Koka produkt” iz Ljubinja Dušan Koljibabić kaže da je dozvola za izvoz konzumnih jaja za proizvođače pitanje opstanka, zbog čega nikad neće odustati od te priče.

- U situaciji smo da na našem tržištu svi mogu da prodaju konzumna jaja, a mi ne možemo nigdje drugdje osim u BiH. To je toliko beznadežan slučaj da jednostavno nemam riječi - rekao je Koljibabić.

Rukovodilac peradarske proizvodnje “Binga” Enes Omerović kazao je da su sve oči uprte u nadležne u BiH koji treba što prije da otklone barijere za izvoz konzumnih jaja.

- Mi smo limitirani time što možemo da plasiramo samo u ovom našem zatvorenom prostoru. Ne možemo da povećamo našu proizvodnju, koliko god da smo u mogućnosti da to uradimo - kazao je Omerović.

Prerada

Predrag Miličić kaže da su za nepunih šest mjeseci ove godine, kada je riječ o jajima za preradu, izvezli više od 11 miliona komada.

- To je rekordan izvoz. Ni tokom jedne cijele prethodne godine nismo toliko izvezli. Na taj način je olakšano naše tržište, koje je preplavljeno kako domaćim, tako i jajima iz uvoza - kazao je Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana