Смањена каматна стопа!

Агенције
Смањена каматна стопа!

Европска централна банка извршила је данас прво смањење каматне стопе од 2019. године, уз напомену да је остварен напредак у борби против инфлације, али и да је та борба далеко од краја.

Депозитна каматна стопа смањена је на 3,75 одсто са рекордно високих четири процента. ЕЦБ није дала назнаке да ли ће након овога услиједити даље ублажавање у јулу.

ЕЦБ очекује да ће инфлација у просјеку износити 2,2 одсто у 2025. години, што је више у односу на претходну процјену од два процента, а што је циљ који ова институција жели да постигне.

Инфлација у 20 земаља које користе евро пала је на 2,6 одсто са више од 10 одсто крајем 2022. године, углавном захваљујући нижим цијенама горива и ублажавању застоја у снабдијевању након пандемије.

Овај напредак успорио је у посљедње вријеме и сада изгледа да би повишена инфлација могла да траје дуже него што се очекивало.

- Не обавезујемо се унапријед на одређени каматни курс - рекла је предсједник ЕЦБ Кристин Лагард на конференцији за новинаре.

Она је додала да су притисци на цијене и даље снажни, јер је раст плата повишен и да ће инфлација вјероватно остати изнад циља од два одсто и током сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана