Smanjena kamatna stopa!

Agencije
Smanjena kamatna stopa!

Evropska centralna banka izvršila je danas prvo smanjenje kamatne stope od 2019. godine, uz napomenu da je ostvaren napredak u borbi protiv inflacije, ali i da je ta borba daleko od kraja.

Depozitna kamatna stopa smanjena je na 3,75 odsto sa rekordno visokih četiri procenta. ECB nije dala naznake da li će nakon ovoga uslijediti dalje ublažavanje u julu.

ECB očekuje da će inflacija u prosjeku iznositi 2,2 odsto u 2025. godini, što je više u odnosu na prethodnu procjenu od dva procenta, a što je cilj koji ova institucija želi da postigne.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro pala je na 2,6 odsto sa više od 10 odsto krajem 2022. godine, uglavnom zahvaljujući nižim cijenama goriva i ublažavanju zastoja u snabdijevanju nakon pandemije.

Ovaj napredak usporio je u posljednje vrijeme i sada izgleda da bi povišena inflacija mogla da traje duže nego što se očekivalo.

- Ne obavezujemo se unaprijed na određeni kamatni kurs - rekla je predsjednik ECB Kristin Lagard na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da su pritisci na cijene i dalje snažni, jer je rast plata povišen i da će inflacija vjerovatno ostati iznad cilja od dva odsto i tokom sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana