Познато колико мјесечно зарађују посланици у ЕУ парламенту

GS
Foto: Facebook

Посланици у ЕУ парламенту зарађују огроман новац. Плата посланика у ЕУ је 10.075 евра мјесечно, тј. око 7.850 евра нето.

Финансира се из буџета Парламента, тј. буџета ЕУ. Поред тога, сваки представник има право на 4.950 евра мјесечно за плаћање канцеларијских трошкова у матичној земљи, што се односи на трошкове закупа, опреме и запослених у тој канцеларији.

За сваки дан који посланик проведе у Европском парламенту плаћа му се 350 евра дневнице за смјештај, храну и друге трошкове. У ове друге трошкове није урачунат аутомобил, јер је обезбијеђено бесплатно коришћење службеног аутомобила, пише Индеx. 

Службени путни трошкови покривају се до одређеног нивоа према пређеним километрима. Трошкове путарине, пртљага и резервације такође посебно плаћа ЕУ.

Неслужбена путовања се плаћају и до 4.886 евра годишње. По истеку мандата имају право на тзв. "прелазну накнаду", која је једнака једној мјесечној плати по години у којој су били на функцији највише двије године. Тренутно износи максимално 20.150 евра.

Посланици након уласка у парламент ЕУ више не морају да брину ни о пензијама, јер имају право на додатну пензију (поред стандардне, коју су већ остварили у матичној земљи) у износу од 3,5 одсто њихову плату за сваку пуну годину на функцији и једну дванаестину за сваки наредни пун мјесец, али не више од 70 одсто укупно.

Према садашњим платама, то износи допунску пензију од 1.760 евра, али након што наврше 63 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана