Poznato koliko mjesečno zarađuju poslanici u EU parlamentu

GS
Foto: Facebook

Poslanici u EU parlamentu zarađuju ogroman novac. Plata poslanika u EU je 10.075 evra mjesečno, tj. oko 7.850 evra neto.

Finansira se iz budžeta Parlamenta, tj. budžeta EU. Pored toga, svaki predstavnik ima pravo na 4.950 evra mjesečno za plaćanje kancelarijskih troškova u matičnoj zemlji, što se odnosi na troškove zakupa, opreme i zaposlenih u toj kancelariji.

Za svaki dan koji poslanik provede u Evropskom parlamentu plaća mu se 350 evra dnevnice za smještaj, hranu i druge troškove. U ove druge troškove nije uračunat automobil, jer je obezbijeđeno besplatno korišćenje službenog automobila, piše Index. 

Službeni putni troškovi pokrivaju se do određenog nivoa prema pređenim kilometrima. Troškove putarine, prtljaga i rezervacije takođe posebno plaća EU.

Neslužbena putovanja se plaćaju i do 4.886 evra godišnje. Po isteku mandata imaju pravo na tzv. "prelaznu naknadu", koja je jednaka jednoj mjesečnoj plati po godini u kojoj su bili na funkciji najviše dvije godine. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 evra.

Poslanici nakon ulaska u parlament EU više ne moraju da brinu ni o penzijama, jer imaju pravo na dodatnu penziju (pored standardne, koju su već ostvarili u matičnoj zemlji) u iznosu od 3,5 odsto njihovu platu za svaku punu godinu na funkciji i jednu dvanaestinu za svaki naredni pun mjesec, ali ne više od 70 odsto ukupno.

Prema sadašnjim platama, to iznosi dopunsku penziju od 1.760 evra, ali nakon što navrše 63 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana