Ниже цијене бакра и жељеза неће довести до промјена на тржишту некретнина

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Пад цијене бакра и жељеза на глобалном тржишту олакшаће пословање предузећима у металном и грађевинском сектору Српске, која већ неко вријеме раде у отежаним условима, те улијева наду домаћим привредницима да ће доћи и до појефтињења других материјала.

Цијена бакра јуче је пала за чак 1,6 одсто на 9.587 долара по тони на Лондонској берзи метала и то је био четврти узастопни седмични пад, након што су подаци из Кине указали на то да ова економија, која је иначе највеће тржиште овог метала, константно показује знаке слабости, док је, према ријечима грађевинаца, жељезо у односу на прошлу годину јефтиније и до 30 одсто.  

Јефтинији метал изузетно је обрадовао грађевинце у Српској, јер су, кажу, арматура и жељезо кључни елементи у овом сектору. 

Власник и директор предузећа "Марковић инвест" из Лакташа Раде Марковић истакао је за "Глас" да од грађевинског материјала, осим жељеза и бакра, ништа друго није појефтинило.

- Жељезо је јефтиније за 30 одсто, док је бетон и даље скуп, цијена никако да падне - казао је Марковић. 

Додао је да ће јефтинији метал засигурно олакшати пословање, јер због свих поскупљења нису имали прилику да подигну плате радницима онолико колико би то требало. 

- Плате морају расти, јер радници одлазе. Једноставно морамо доћи на неки ниво плата бар од 1.000 евра, јер нико више неће да ради за мање новца - рекао је Марковић и нагласио да би за корекцију цијена некретнина требало штошта да појефтини.  

Према ријечима директора и власника предузећа "Јокић инвест" из Зворника Иве Јокића, јефтинији метали не могу утицати на пад цијена квадрата у грађевинарству, али могу повући цијене других материјала. 

-  Уколико би се тренутне цијене метала задржале нека два-три мјесеца могле би се очекивати неке значајније промјене. До тада је тешко било шта прогнозирати, али свака марка која остане добро дође у овим тешким временима - казао је Јокић. 
Да је до пада цијена металских сировина на европском тржишту дошло потврдио је за "Глас" и директор предузећа "Металац МБМ" из Дервенте Слободан Голуб.

- Цијена црних метала у посљедњих мјесец дана је стабилна. Просјечна цијена цијеви и лимова сада је 780 евра по тони, док је прошле године била дупло виша - казао је Голуб.
Додао је да произвођачима пад цијене репроматеријала и те како иде у корист, посебно ако се вриједност готових производа не мијења. 

- Међутим, извозници имају договорене цијене које су промјењиве на основу европског извјештаја репроматеријала. Европска унија излази са тромјесечном цијеном репроматеријала и онда се ми равнамо по томе - рекао је Голуб и додао да је посљедњих мјесец повећан број наруџби, које су биле жестоко пале.

ОТКУП

Директор предузећа "Секундарац" из Градишке Владимир Турјачанин истакао је да гужви на стовариштима тренутно нема, јер није сезона, а ни цијена није као што је била раније.  

- За килограм, примјера ради, бакра плаћамо између 12 и 14 марака и цијена варира из дана у дан - казао је Турјачанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана