Niže cijene bakra i željeza neće dovesti do promjena na tržištu nekretnina

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Pad cijene bakra i željeza na globalnom tržištu olakšaće poslovanje preduzećima u metalnom i građevinskom sektoru Srpske, koja već neko vrijeme rade u otežanim uslovima, te ulijeva nadu domaćim privrednicima da će doći i do pojeftinjenja drugih materijala.

Cijena bakra juče je pala za čak 1,6 odsto na 9.587 dolara po toni na Londonskoj berzi metala i to je bio četvrti uzastopni sedmični pad, nakon što su podaci iz Kine ukazali na to da ova ekonomija, koja je inače najveće tržište ovog metala, konstantno pokazuje znake slabosti, dok je, prema riječima građevinaca, željezo u odnosu na prošlu godinu jeftinije i do 30 odsto.  

Jeftiniji metal izuzetno je obradovao građevince u Srpskoj, jer su, kažu, armatura i željezo ključni elementi u ovom sektoru. 

Vlasnik i direktor preduzeća "Marković invest" iz Laktaša Rade Marković istakao je za "Glas" da od građevinskog materijala, osim željeza i bakra, ništa drugo nije pojeftinilo.

- Željezo je jeftinije za 30 odsto, dok je beton i dalje skup, cijena nikako da padne - kazao je Marković. 

Dodao je da će jeftiniji metal zasigurno olakšati poslovanje, jer zbog svih poskupljenja nisu imali priliku da podignu plate radnicima onoliko koliko bi to trebalo. 

- Plate moraju rasti, jer radnici odlaze. Jednostavno moramo doći na neki nivo plata bar od 1.000 evra, jer niko više neće da radi za manje novca - rekao je Marković i naglasio da bi za korekciju cijena nekretnina trebalo štošta da pojeftini.  

Prema riječima direktora i vlasnika preduzeća "Jokić invest" iz Zvornika Ive Jokića, jeftiniji metali ne mogu uticati na pad cijena kvadrata u građevinarstvu, ali mogu povući cijene drugih materijala. 

-  Ukoliko bi se trenutne cijene metala zadržale neka dva-tri mjeseca mogle bi se očekivati neke značajnije promjene. Do tada je teško bilo šta prognozirati, ali svaka marka koja ostane dobro dođe u ovim teškim vremenima - kazao je Jokić. 
Da je do pada cijena metalskih sirovina na evropskom tržištu došlo potvrdio je za "Glas" i direktor preduzeća "Metalac MBM" iz Dervente Slobodan Golub.

- Cijena crnih metala u posljednjih mjesec dana je stabilna. Prosječna cijena cijevi i limova sada je 780 evra po toni, dok je prošle godine bila duplo viša - kazao je Golub.
Dodao je da proizvođačima pad cijene repromaterijala i te kako ide u korist, posebno ako se vrijednost gotovih proizvoda ne mijenja. 

- Međutim, izvoznici imaju dogovorene cijene koje su promjenjive na osnovu evropskog izvještaja repromaterijala. Evropska unija izlazi sa tromjesečnom cijenom repromaterijala i onda se mi ravnamo po tome - rekao je Golub i dodao da je posljednjih mjesec povećan broj narudžbi, koje su bile žestoko pale.

OTKUP

Direktor preduzeća "Sekundarac" iz Gradiške Vladimir Turjačanin istakao je da gužvi na stovarištima trenutno nema, jer nije sezona, a ni cijena nije kao što je bila ranije.  

- Za kilogram, primjera radi, bakra plaćamo između 12 i 14 maraka i cijena varira iz dana u dan - kazao je Turjačanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana