Недостатак заинтересованих купаца драстично оборио цијену зворничке "Механике"

Данијела Бајић
Foto: Архива

ЗВОРНИК - Ниједна понуда није стигла за куповину зворничке "Механике", кћерке фирме Фабрике глинице "Бирач", због чега ће продаја тог пропалог предузећа бити настављена и у јулу и то по седам пута нижој цијени у односу на ону од прије три мјесеца, када је била понуђена за 14,19 милиона марака.

Продаја цјелокупне имовине, која се састоји од земљишта, објеката, опреме и залиха, по почетној цијени од два милиона марака, планирана је 5. јула у 12 часова, када је предвиђено отварање пристиглих понуда. 

Имовина овог предузећа, којa по четврти пут иде на добош, продаје се, како је наведено у огласу, у "виђеном стању", а изабрани понуђач је дужан да понуђену цијену плати у року од 15 дана од датума потписа уговора. 

Право учешћа на јавној продаји имају сва правна и физичка лица која откупe продајну документацију у износу од 50.000 марака, која не улази у купопродајну цијену.

Стечајни управник "Механике" из Зворника Горан Домуз истакао је за "Глас Српске" да је цијена, с обзиром на то да није било заинтересованих купаца, из мјесеца у мјесец падала. 

- У претходне три лицитације био је само један телефонски позив, звали су чисто ради неких додатних информација. Све је остало на томе. Шта ће бити на сљедећој, тешко је предвидјети. Надам се да ћемо имовину овог предузећа, коју тренутно дајемо у закуп 

"Алумини" и тако остварујемо приход из којег се покривају трошкови вођења стечаја, продати до августа - казао је Домуз.

Он вјерује да има заинтересованих, који само чекају повољнију цијену, због чега је, истиче Домуз, само питање дана када ће се појавити неки купац, који процијени да је економски исплативо да покрене производњу у неком ширем обиму. 

- Наш циљ је да се ово прода као цјелина и настави производња, а не да опрема заврши у старом гвожђу - рекао је Домуз. 

Према његовим ријечима, некад нижа почетна цијена може да донесе више новца, јер се у таквим ситуацијама појави више заинтересованих купаца, који надметањем дижу вриједност.

Повјериоци, који су у општем исплатном реду, потражују, подсјетио је Домуз, 5,27 милиона марака, док дуг према разлучним повјериоцима, од којих је највећи Инвестиционо-развојна банци РС, износи око 24,30 милиона КМ. 

Имовина "Механике", у којој је стечај отворен у јуну 2019. године, налази се у фабричком комплексу "Бирач" у Каракају. Приједлог за отварање стечаја у овом предузећу, које је 2017. године престало са радом, поднио је директор предузећа Гордан Вуковић, а као разлог је навео платежну неспособност у дужем временском периоду.

ДУГ

Зворничка "Механика" налази се на листи највећих дужника Пореске управе Републике Српске. Према њиховим подацима, дуг овог предузећа на дан 30. април 2024. године износио је 5,079 милиона марака, чиме је заузело 11. мјесто на листи највећих дужника када су у питању правна лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана