Nedostatak zainteresovanih kupaca drastično oborio cijenu zvorničke "Mehanike"

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

ZVORNIK - Nijedna ponuda nije stigla za kupovinu zvorničke "Mehanike", kćerke firme Fabrike glinice "Birač", zbog čega će prodaja tog propalog preduzeća biti nastavljena i u julu i to po sedam puta nižoj cijeni u odnosu na onu od prije tri mjeseca, kada je bila ponuđena za 14,19 miliona maraka.

Prodaja cjelokupne imovine, koja se sastoji od zemljišta, objekata, opreme i zaliha, po početnoj cijeni od dva miliona maraka, planirana je 5. jula u 12 časova, kada je predviđeno otvaranje pristiglih ponuda. 

Imovina ovog preduzeća, koja po četvrti put ide na doboš, prodaje se, kako je navedeno u oglasu, u "viđenom stanju", a izabrani ponuđač je dužan da ponuđenu cijenu plati u roku od 15 dana od datuma potpisa ugovora. 

Pravo učešća na javnoj prodaji imaju sva pravna i fizička lica koja otkupe prodajnu dokumentaciju u iznosu od 50.000 maraka, koja ne ulazi u kupoprodajnu cijenu.

Stečajni upravnik "Mehanike" iz Zvornika Goran Domuz istakao je za "Glas Srpske" da je cijena, s obzirom na to da nije bilo zainteresovanih kupaca, iz mjeseca u mjesec padala. 

- U prethodne tri licitacije bio je samo jedan telefonski poziv, zvali su čisto radi nekih dodatnih informacija. Sve je ostalo na tome. Šta će biti na sljedećoj, teško je predvidjeti. Nadam se da ćemo imovinu ovog preduzeća, koju trenutno dajemo u zakup 

"Alumini" i tako ostvarujemo prihod iz kojeg se pokrivaju troškovi vođenja stečaja, prodati do avgusta - kazao je Domuz.

On vjeruje da ima zainteresovanih, koji samo čekaju povoljniju cijenu, zbog čega je, ističe Domuz, samo pitanje dana kada će se pojaviti neki kupac, koji procijeni da je ekonomski isplativo da pokrene proizvodnju u nekom širem obimu. 

- Naš cilj je da se ovo proda kao cjelina i nastavi proizvodnja, a ne da oprema završi u starom gvožđu - rekao je Domuz. 

Prema njegovim riječima, nekad niža početna cijena može da donese više novca, jer se u takvim situacijama pojavi više zainteresovanih kupaca, koji nadmetanjem dižu vrijednost.

Povjerioci, koji su u opštem isplatnom redu, potražuju, podsjetio je Domuz, 5,27 miliona maraka, dok dug prema razlučnim povjeriocima, od kojih je najveći Investiciono-razvojna banci RS, iznosi oko 24,30 miliona KM. 

Imovina "Mehanike", u kojoj je stečaj otvoren u junu 2019. godine, nalazi se u fabričkom kompleksu "Birač" u Karakaju. Prijedlog za otvaranje stečaja u ovom preduzeću, koje je 2017. godine prestalo sa radom, podnio je direktor preduzeća Gordan Vuković, a kao razlog je naveo platežnu nesposobnost u dužem vremenskom periodu.

DUG

Zvornička "Mehanika" nalazi se na listi najvećih dužnika Poreske uprave Republike Srpske. Prema njihovim podacima, dug ovog preduzeća na dan 30. april 2024. godine iznosio je 5,079 miliona maraka, čime je zauzelo 11. mjesto na listi najvećih dužnika kada su u pitanju pravna lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana