Ни скупљи квадрат не зауставља продају станова

Данијела Бајић
Ни скупљи квадрат не зауставља продају станова

БАЊАЛУКА - Да ни ове године нема кризе када је у питању куповина нових станова у Српској потврђују и подаци статистичара, према којима је у првом кварталу, упркос поскупљењу некретнина, продаја скочила за 7,5 одсто у односу на исти период лани.

Подаци Републичког завода за статистику показују да је од јануара до краја марта ове године у Српској продато 487 нових станова, од чега је чак 188 у Бањалуци.

Статистичари су израчунали да је просјечна цијена завршених продатих нових станова у првом тромјесечју ове године износила 2.851 КМ и у односу на исти период лани виша је за 24,1 одсто. Просјечна цијена квадратног метра у Бањалуци била је 3.492 КМ.

Истовремено је, како стоји у најновијем извјештају завода, дошло и до повећања површине продатих нових станова.

- Корисна површина завршених продатих нових станова у првом тромјесечју ове године у односу на прво тромјесечје лани већа је за 6,3 одсто - показују подаци.

За многе инвеститоре и трговце некретнинама година није могла боље почети, а ако се дан по јутру познаје пред њима је, кажу, веома добар период.

Директор агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић казао је за “Глас” да је дошло до стабилизације тржишта.

- Продаја станова поново расте. Цијене грађевинског материјала су доста стабилне, тако да у протеклом периоду није било неких турбуленција које знају да забрину купце, због чега продаја стане - казао је Милановић.

Додао је да већина нових станова буде продата у изградњи, а по завршетку зграде евентуално остану непродати они веће квадратуре.

-  У протекла три мјесеца издато је и доста грађевинских дозвола у Бањалуци, тако да би тај тренд требало да настави да расте. Прогноза је да неће бити неких великих осцилација, али нико не може предвидјети ситуације попут сукоба у Украјини, када је скочила цијена челика - истакао је Милановић.

Додао је да до повећања цијена некретнина не би требало да дође ни у наредном периоду, али ни пада све док влада потражња, као што је случај у Бањалуци и другим већим градовима. У мањим срединама ситуација је у вези са понудом и потражњом, тврди он, другачија. 

- Најскупљи квадрат стана у Бањалуци је сада нешто више од 6.000 марака у комплексу “Бијели двор”, а нешто виша цијена квадрата се очекује и у новом објекту који је планиран у близини зграде Владе РС - казао је Милановић.

Према његовим ријечима, најјефтинији квадрати у новоградњи односно око  3.000 марака су у насељима Ада и Лазарево.

Руке задовољно трљају и инвеститори и власници агенција за некретнине на подручју Семберије. Према ријечима власнице бијељинске агенције “Сим некретнине” Јоване Деспотовић, посла има више него лани те станови у изградњи, који су и јефтинији од завршених, иду као алва.

- Нови станови су за нијансу скупљи у односу на исти период прошле године. Просјечна цијена новоградње код нас је 2.500 марака по квадрату. Најскупљи квадрат је у центру Бијељине и он кошта 3.200 марака - казала је Деспотовићева.

За разлику од Бањалуке и Бијељине, у Требињу кажу да је потражња за некретнинама нешто мања у односу на претходне године, јер инвеститори неће да спусте цијену квадрата, која тренутно кошта више него у Херцег Новом и Игалу, гдје се креће око 3.500 марака.

- Осим што је куповна моћ становништва опала, цијене станова у Требињу нису реалне. Најјефтинији квадрат у изградњи, гдје људи чекају и до годину и по на стан је 3.100 марака, док је за најскупљи потребно издвојити и до 4.000 КМ - казали су у агенцији за некретнине “Требиње”.

ЦИЈЕНА ГРАДЊЕ

Према подацима Републичког завода за статистику, произвођачке цијене у станоградњи у Српској у првом тромјесечју ове године у поређењу са четвртим тромјесечјем лани више су за два одсто. Посматрано према врсти грађевинских радова, у истом периоду, цијене електроинсталационих радова више су за 1,1 одсто. Цијене машинско-инсталационих радова више су за 1,4 одсто, док су за водоинсталатерске и канализационе радова више за 1,6 одсто, а архитектонске и конструкционе за 2,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана