Ni skuplji kvadrat ne zaustavlja prodaju stanova

Danijela Bajić
Ni skuplji kvadrat ne zaustavlja prodaju stanova

BANjALUKA - Da ni ove godine nema krize kada je u pitanju kupovina novih stanova u Srpskoj potvrđuju i podaci statističara, prema kojima je u prvom kvartalu, uprkos poskupljenju nekretnina, prodaja skočila za 7,5 odsto u odnosu na isti period lani.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od januara do kraja marta ove godine u Srpskoj prodato 487 novih stanova, od čega je čak 188 u Banjaluci.

Statističari su izračunali da je prosječna cijena završenih prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine iznosila 2.851 KM i u odnosu na isti period lani viša je za 24,1 odsto. Prosječna cijena kvadratnog metra u Banjaluci bila je 3.492 KM.

Istovremeno je, kako stoji u najnovijem izvještaju zavoda, došlo i do povećanja površine prodatih novih stanova.

- Korisna površina završenih prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje lani veća je za 6,3 odsto - pokazuju podaci.

Za mnoge investitore i trgovce nekretninama godina nije mogla bolje početi, a ako se dan po jutru poznaje pred njima je, kažu, veoma dobar period.

Direktor agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragan Milanović kazao je za “Glas” da je došlo do stabilizacije tržišta.

- Prodaja stanova ponovo raste. Cijene građevinskog materijala su dosta stabilne, tako da u proteklom periodu nije bilo nekih turbulencija koje znaju da zabrinu kupce, zbog čega prodaja stane - kazao je Milanović.

Dodao je da većina novih stanova bude prodata u izgradnji, a po završetku zgrade eventualno ostanu neprodati oni veće kvadrature.

-  U protekla tri mjeseca izdato je i dosta građevinskih dozvola u Banjaluci, tako da bi taj trend trebalo da nastavi da raste. Prognoza je da neće biti nekih velikih oscilacija, ali niko ne može predvidjeti situacije poput sukoba u Ukrajini, kada je skočila cijena čelika - istakao je Milanović.

Dodao je da do povećanja cijena nekretnina ne bi trebalo da dođe ni u narednom periodu, ali ni pada sve dok vlada potražnja, kao što je slučaj u Banjaluci i drugim većim gradovima. U manjim sredinama situacija je u vezi sa ponudom i potražnjom, tvrdi on, drugačija. 

- Najskuplji kvadrat stana u Banjaluci je sada nešto više od 6.000 maraka u kompleksu “Bijeli dvor”, a nešto viša cijena kvadrata se očekuje i u novom objektu koji je planiran u blizini zgrade Vlade RS - kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, najjeftiniji kvadrati u novogradnji odnosno oko  3.000 maraka su u naseljima Ada i Lazarevo.

Ruke zadovoljno trljaju i investitori i vlasnici agencija za nekretnine na području Semberije. Prema riječima vlasnice bijeljinske agencije “Sim nekretnine” Jovane Despotović, posla ima više nego lani te stanovi u izgradnji, koji su i jeftiniji od završenih, idu kao alva.

- Novi stanovi su za nijansu skuplji u odnosu na isti period prošle godine. Prosječna cijena novogradnje kod nas je 2.500 maraka po kvadratu. Najskuplji kvadrat je u centru Bijeljine i on košta 3.200 maraka - kazala je Despotovićeva.

Za razliku od Banjaluke i Bijeljine, u Trebinju kažu da je potražnja za nekretninama nešto manja u odnosu na prethodne godine, jer investitori neće da spuste cijenu kvadrata, koja trenutno košta više nego u Herceg Novom i Igalu, gdje se kreće oko 3.500 maraka.

- Osim što je kupovna moć stanovništva opala, cijene stanova u Trebinju nisu realne. Najjeftiniji kvadrat u izgradnji, gdje ljudi čekaju i do godinu i po na stan je 3.100 maraka, dok je za najskuplji potrebno izdvojiti i do 4.000 KM - kazali su u agenciji za nekretnine “Trebinje”.

CIJENA GRADNjE

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine u poređenju sa četvrtim tromjesečjem lani više su za dva odsto. Posmatrano prema vrsti građevinskih radova, u istom periodu, cijene elektroinstalacionih radova više su za 1,1 odsto. Cijene mašinsko-instalacionih radova više su za 1,4 odsto, dok su za vodoinstalaterske i kanalizacione radova više za 1,6 odsto, a arhitektonske i konstrukcione za 2,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana