До јефтинијих кредита кроз заједнички наступ

Анита Јанковић Речевић
До јефтинијих кредита кроз заједнички наступ

БАЊАЛУКА - Заједнички излазак Српске и Србије на међународна финансијска тржишта, како је предвиђено декларацијом усвојеном на Свесрпском сабору, изузетно је значајан за нашу Републику јер би, између осталог, требало да допринесе знатно јефтинијем задужењу.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић оцијенила је да је заједнички наступ добра ствар имајући у виду величину Српске, због чега често није у прилици да сама изађе на међународно тржиште.

Видовићева је истакла да ће, по усвајању декларације у скупштинама Српске и Србије, ресорна министарства двију република заједнички правити оперативне планове како би се реализовали и рјешавала питања и циљеви наведени у том документу.

- У декларацији је наведено доста тога што ће заједнички радити Српска и Србија у наредном периоду, гдје је, између осталог, област финансија. Наши закони, када су у питању финансије, су углавном кореспондентни са законима Србије из те области. Јако је добро да се у наредном периоду разрађује модел да заједнички наступамо и радимо, имамо више међусобног промета и да у платном промету будемо јединствени - навела је Видовићева.

Она је најавила да ће Српска учествовати на “Експу 2027”, који ће се одржати у Београду, са свим својим капацитетима “колико буде могла”.

- Сигурно знам да ће Српска, у смислу економских параметара и развоја, те промета робе и повећања бруто домаћег производа, осјетити све бенефите у том дешавању - нагласила је Видовићева и констатовала да је “Експо 2027” нешто револуционарно што ће се десити у овом дијелу Европе, поготово на Балкану, и што ће имати много позитивних ефеката не само на Србију него и на окружење.

И економиста Марко Ђого сматра да заједнички излазак Српске и Србије на међународна финансијска тржишта може донијети много тога позитивног.

- Без обзира на то што још не знамо како ће то бити практично изведено, Србија је држава и самим тим има другачији третман у очима повјерилаца у односу на Српску која као ентитет има нижи ниво власти. Иако је ниво задужености Србије већи, њихов кредитни рејтинг је бољи од нашег. Имали смо раније случајеве да се, рецимо, Србија задуживала за четири одсто, а Српска за 4,75 или пет одсто камате. Отприлике, увијек се за око један одсто скупље задужује Српска од Србије. Кад су у питању биле неке краткорочне обвезнице, задуживали смо и за два одсто скупље - рекао је Ђого за “Глас”.

Будући да Србија има бољи кредитни рејтинг и да се доживљава као поузданији повјерилац, Ђого каже да ће за  Српску, уколико буде могла да се задужује преко ње, то значити далеко повољније услове.

- Удруживање с бољим ће и нас учинити јачим - констатовао је Ђого.

Пољопривреда

Сарадња Српске и Србије биће унапријеђена и на пољу пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ресорни министар Саво Минић изјавио је да се континуирано отварају нове теме о сарадњи са ресорним министарством из Србије, уз већ постојећу сарадњу која је озваничена и посредством три документа која су потписана у оквиру Свесрпског сабора.

Минић је посебно истакао сегмент заједничког наступа на трећим тржиштима, посебно у дрвопрерађивачком сектору, јер је то један од најзначајнијих ресурса у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана