Do jeftinijih kredita kroz zajednički nastup

Anita Janković Rečević
Do jeftinijih kredita kroz zajednički nastup

BANjALUKA - Zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna finansijska tržišta, kako je predviđeno deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru, izuzetno je značajan za našu Republiku jer bi, između ostalog, trebalo da doprinese znatno jeftinijem zaduženju.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da je zajednički nastup dobra stvar imajući u vidu veličinu Srpske, zbog čega često nije u prilici da sama izađe na međunarodno tržište.

Vidovićeva je istakla da će, po usvajanju deklaracije u skupštinama Srpske i Srbije, resorna ministarstva dviju republika zajednički praviti operativne planove kako bi se realizovali i rješavala pitanja i ciljevi navedeni u tom dokumentu.

- U deklaraciji je navedeno dosta toga što će zajednički raditi Srpska i Srbija u narednom periodu, gdje je, između ostalog, oblast finansija. Naši zakoni, kada su u pitanju finansije, su uglavnom korespondentni sa zakonima Srbije iz te oblasti. Jako je dobro da se u narednom periodu razrađuje model da zajednički nastupamo i radimo, imamo više međusobnog prometa i da u platnom prometu budemo jedinstveni - navela je Vidovićeva.

Ona je najavila da će Srpska učestvovati na “Ekspu 2027”, koji će se održati u Beogradu, sa svim svojim kapacitetima “koliko bude mogla”.

- Sigurno znam da će Srpska, u smislu ekonomskih parametara i razvoja, te prometa robe i povećanja bruto domaćeg proizvoda, osjetiti sve benefite u tom dešavanju - naglasila je Vidovićeva i konstatovala da je “Ekspo 2027” nešto revolucionarno što će se desiti u ovom dijelu Evrope, pogotovo na Balkanu, i što će imati mnogo pozitivnih efekata ne samo na Srbiju nego i na okruženje.

I ekonomista Marko Đogo smatra da zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna finansijska tržišta može donijeti mnogo toga pozitivnog.

- Bez obzira na to što još ne znamo kako će to biti praktično izvedeno, Srbija je država i samim tim ima drugačiji tretman u očima povjerilaca u odnosu na Srpsku koja kao entitet ima niži nivo vlasti. Iako je nivo zaduženosti Srbije veći, njihov kreditni rejting je bolji od našeg. Imali smo ranije slučajeve da se, recimo, Srbija zaduživala za četiri odsto, a Srpska za 4,75 ili pet odsto kamate. Otprilike, uvijek se za oko jedan odsto skuplje zadužuje Srpska od Srbije. Kad su u pitanju bile neke kratkoročne obveznice, zaduživali smo i za dva odsto skuplje - rekao je Đogo za “Glas”.

Budući da Srbija ima bolji kreditni rejting i da se doživljava kao pouzdaniji povjerilac, Đogo kaže da će za  Srpsku, ukoliko bude mogla da se zadužuje preko nje, to značiti daleko povoljnije uslove.

- Udruživanje s boljim će i nas učiniti jačim - konstatovao je Đogo.

Poljoprivreda

Saradnja Srpske i Srbije biće unaprijeđena i na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorni ministar Savo Minić izjavio je da se kontinuirano otvaraju nove teme o saradnji sa resornim ministarstvom iz Srbije, uz već postojeću saradnju koja je ozvaničena i posredstvom tri dokumenta koja su potpisana u okviru Svesrpskog sabora.

Minić je posebno istakao segment zajedničkog nastupa na trećim tržištima, posebno u drvoprerađivačkom sektoru, jer je to jedan od najznačajnijih resursa u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana