БДП у Српској већи за 2,9 одсто

Srna
Foto: Arhiva

Глобалној кризи, али и покушајима економског урушавања, Република Српска успијева да одоли. То потврђује и значајно повећање јавних прихода и бруто домаћег производа. Ипак, смањена тражња у Европској унији утиче на нашу индустријску производњу која биљежи пад. Процјене економиста и привредника говоре да ће тако бити све док се велике свјетске економије не опораве.

Када се подвуче црта, у условима различитих притисака, економски показатељи Српске су ипак добри и улијевају наду да ће у наредном периоду бити бољи.

Оно што се очекивало, то је и остварено. Па чак и више од процјена.

БДП у прва четири мјесеца биљежи значајан раст.

Америчке санкције, њемачко оспоравање одређених пројеката нису уништиле економију Српске. Ово су подаци званичне статистике.

- БДП је у првом тромјесечју ове године износио 3,63 милијарде КМ и у односу на исти период претходне године номинално је већи за 7,3 одсто, а реално за 2,9 одсто - рекао је Огњен Игњић, портпарол Завода за статистику Српске.

Највећи раст забиљежен је у финансијама. Значајан пад је у прерађивачкој индустрији.

На производњу у великој мјери утицало је то што је смањена тражња производа у Европској унији.

Економисти без дилеме да је без обзира на све овај проценат раста БДП-а значајан економски корак.

Рачунају да су ови проценти БДП-а рекордни од постанка Српске.

- По мени су резултати добри. 2,9 одсто се можда не чини много али то је један од бољих резултата у посљедњих 15 година. Трећи најбољи резултат. Много бољи од других кризних година 2020, 2014, 2012, и 2009. Значи нешто смо радили - закључује Саша Стевановић економиста.

Његов колега Горан Рачић напомиње да су наша предузећа мала, евентуално средња, и како појашњава, она се лакше прилагођавају турбулентним временима и промјенама.

- Ту се лакше доносе одлуке и успијева да преживи. Важно је сачувати потенцијал - навео је Рачић.

И привредници сматрају да је респектабилан овакав раст наше економије. Не споре да треба више, али се надају да ће сарадња са институцијама бити настављена и да ће то бити и остварено.

- То су процеси који ће бити у наредном периоду, а оно што је најбитније јесте да су ти проценти позитивни и да се може створити основа да то буде и више у наредном периоду - навео је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Српске.

Како у наредном периоду и како Европи продати што више домаћих производа, а спријечити домаћу радну снагу да се тамо запошљава.

Ово је једначина са више непознатих али коју треба ријешити, сагласне су пословна заједница и институције.

Без конкурентније привреде и већих плата остаће нерјешив проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана