BDP u Srpskoj veći za 2,9 odsto

Srna
Foto: Arhiva

Globalnoj krizi, ali i pokušajima ekonomskog urušavanja, Republika Srpska uspijeva da odoli. To potvrđuje i značajno povećanje javnih prihoda i bruto domaćeg proizvoda. Ipak, smanjena tražnja u Evropskoj uniji utiče na našu industrijsku proizvodnju koja bilježi pad. Procjene ekonomista i privrednika govore da će tako biti sve dok se velike svjetske ekonomije ne oporave.

Kada se podvuče crta, u uslovima različitih pritisaka, ekonomski pokazatelji Srpske su ipak dobri i ulijevaju nadu da će u narednom periodu biti bolji.

Ono što se očekivalo, to je i ostvareno. Pa čak i više od procjena.

BDP u prva četiri mjeseca bilježi značajan rast.

Američke sankcije, njemačko osporavanje određenih projekata nisu uništile ekonomiju Srpske. Ovo su podaci zvanične statistike.

- BDP je u prvom tromjesečju ove godine iznosio 3,63 milijarde KM i u odnosu na isti period prethodne godine nominalno je veći za 7,3 odsto, a realno za 2,9 odsto - rekao je Ognjen Ignjić, portparol Zavoda za statistiku Srpske.

Najveći rast zabilježen je u finansijama. Značajan pad je u prerađivačkoj industriji.

Na proizvodnju u velikoj mjeri uticalo je to što je smanjena tražnja proizvoda u Evropskoj uniji.

Ekonomisti bez dileme da je bez obzira na sve ovaj procenat rasta BDP-a značajan ekonomski korak.

Računaju da su ovi procenti BDP-a rekordni od postanka Srpske.

- Po meni su rezultati dobri. 2,9 odsto se možda ne čini mnogo ali to je jedan od boljih rezultata u posljednjih 15 godina. Treći najbolji rezultat. Mnogo bolji od drugih kriznih godina 2020, 2014, 2012, i 2009. Znači nešto smo radili - zaključuje Saša Stevanović ekonomista.

Njegov kolega Goran Račić napominje da su naša preduzeća mala, eventualno srednja, i kako pojašnjava, ona se lakše prilagođavaju turbulentnim vremenima i promjenama.

- Tu se lakše donose odluke i uspijeva da preživi. Važno je sačuvati potencijal - naveo je Račić.

I privrednici smatraju da je respektabilan ovakav rast naše ekonomije. Ne spore da treba više, ali se nadaju da će saradnja sa institucijama biti nastavljena i da će to biti i ostvareno.

- To su procesi koji će biti u narednom periodu, a ono što je najbitnije jeste da su ti procenti pozitivni i da se može stvoriti osnova da to bude i više u narednom periodu - naveo je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Srpske.

Kako u narednom periodu i kako Evropi prodati što više domaćih proizvoda, a spriječiti domaću radnu snagu da se tamo zapošljava.

Ovo je jednačina sa više nepoznatih ali koju treba riješiti, saglasne su poslovna zajednica i institucije.

Bez konkurentnije privrede i većih plata ostaće nerješiv problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana