Научници тврде: Ову особину имају само паметни људи

Агенције
Научници тврде: Ову особину имају само паметни људи

Ако мислите да знате све, вероватно не знате. Иако то можда звучи компликовано, заправо уопште није тако.

Признавање тренутака у којима сте испали глупи заправо је знак да сте интелигентни.


У оквиру студије спроведене на Универзитету Дјук тестирано је да ли су испитаници свјесни да понекад гријеше тако што је од њих тражено да критикују неки есеј или образложе контрадикторне доказе неке тврдње.

Утврђено је да су скромни интелектуалци (не интелектуално скромни) били бољи у утврђивању доказа, нису били покретани предрасудама, нису се упуштали у нападе на личној основи и придржавали су се својих принципа након што су их утврдили, пише Индепендент.

Аутори студије тврде да би она чак могла да понуди рјешење против негативне политике, али да је тешко од политичара тражити да буду скромни интелектуалци.

Истраживање је показало да су и либерали и конзервативци једнако способни да буду скромни интелектуалци, што значи да је ипак могућа шира културна промјена.

„У међуљудским односима, већина мањих свађа које имамо с пријатељима, партнерима и колегама тичу се релативно тривијалних ствари, у оквиру којих смо увјерени да је наш поглед тачан, а поглед друге стране неисправан“, рекао је аутор студије, професор Марк Лери.

„Не оклијевајте да признате да нисте у праву, то је вриједност коју би требало да промовишемо. Мислим да бисмо били мање фрустрирани једни другима када бисмо сви мало више били скромни интелектуалци“, додао је.

Признавање да нисте у прави може да вас учини и бољим вођом, тврди научник. Ако је особа која води састанак потпуно нескромна, неће саслушати идеје других за столом, а познато је да добре вође узимају у обзир мишљења других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Виц дана
Виц дана
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана