Bogataši žele ljepotice

Agencije
Bogataši žele ljepotice

Da je ljepota u oku posmatrača, već znamo, ali da je to oko vrlo kritično ako pripada bogatašu, otkrili su nam kineski istraživači

Želeći da ispitaju uticaj bogatstva na veze, naučnici su došli do zanimljivog zaključka - dobrostojeći muškarci veoma su kritični kad je izgled partnerke u pitanju.


Istraživači su sproveli eksperiment na studentima u dugogodišnjim vezama koje su nasumično raspodjelili u dvije grupe: relativno bogatu i siromašnu. Ispitanici su prošli niz psiholoških igrica i zadataka kako bi se uživjeli u dodijeljenu ulogu. Zatim su popunjavali upitnik u kom su, između ostalog, ocijenjivali zadovoljstvo ljubavnom vezom i fizički izgled partnerke. Ispostavilo se da su "bogati" ispitanici bili manje zadovoljni izgledom partnerke nego "siromašni". Kod žena, zamišljeno bogatstvo nije imalo efekta na ocijenu zadovoljstva partnerovim izgledom.

I dok je ovaj eksperiment donekle iznenadio naučnike, drugi je potvrdio ranija saznanja o većem samopouzdanju dobrostojećih osoba. Bogati muškarci i žene pokazali su veću spremnost da priđu atraktivnom pripadniku suprotnog pola.

Studija je objavljena u magazinu "Granice u psihologiji", a naučnici vjeruju da njeni rezultati važe u svim kulturama jer je osnovni princip biranja partnera sličan svuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana