Ugljen-dioksid u atmosferi na rekordno visokom nivou

Srna
Ugljen-dioksid u atmosferi na rekordno visokom nivou

Oslo - Količina gasova u atmosferi koji izazivaju zagrijavanje planete premašila je simboličan prag u 2015. godini, što uvodi klimatske promjene u novu fazu u narednim decenijama čak i ako države preduzmu akciju, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija /VMO/.

Globalna koncentracija ugljen-dioksida, glavnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, prvi put od kada se vrše mjerenja je dostigla 400 dijelova po milionu, saopštila je organizacija koja radi pod okriljem UN.


To je povećanje za 44 odsto u odnosu na nivo prije industrijske revolucije.
Ovoliki rast je u kontrastu sa Pariskim sporazumom o obuzdavanju emisija, koji je prošle godine prihvatilo skoro 200 država.

Sporazum, koji je sklopljen prošle godine, odnosi se na postepeno smanjivanje upotrebe fosilnih goriva i njihovu zamjenu obnovljivim izvorima energije u drugoj polovini vijeka.

"Ključno pitanje je kako pretočiti ovu vrstu političke volje u konkretnu akciju. Do sada nismo vidjeli veliku promjenu u ponašanju", saopštio je direktor VMO Peteri Talas.

Stručnjaci opservatorije na Havajima, koja vrši mjerenja od 1958. godine, "procjenjuju da će koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi ostati iznad 400 dijelova po milionu tokom čitave 2016. godine i da se neće smanjiti u narednim generacijama", navodi VMO.

Nivo ovog gasa može nastaviti da raste ukoliko svijet ne prestane da spaljuje fosilna goriva i ne počne da sadi drveće, rekla je Oksana Tarasova, glavni istraživač VMO za prirodnu sredinu.

Talas je rekao da će se negativne posljedice klimatskih promjena, poput elementarnih katastrofa, nastaviti čak i ako nivo emisija počne da opada.

Zagrijavanje planete kojem doprinosi čovječanstvo smatra se odgovornim za toplotne talase, olujne pljuskove, suše i rast nivoa okeana.

Ove godine, rastu nivoa ugljen-dioksida u atmosferi doprinosi i snažan prirodni fenomen El Ninjo, koji zagrijava Tihi okean.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana