Naučnici smislili način da poboljšaju pamćenje za čak 30 odsto

Naučnici smislili način da poboljšaju pamćenje za čak 30 odsto 15.11.2017 17:38 | Agencije

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su „memorijske proteze“, implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje. Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, dijelu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.


Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su vidjeli.

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji dijelovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sjećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali dijelove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospješi rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

„Ovo do sada još niko nije uradio“, rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše „Biznis insajder“.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica